Guide: 10 tips att göra i vår

Guide: 10 tips att göra i vår

Lotta Ihse

Att göra i Skåne i vår

Det är vår i Skåne! De små trevliga ställena på landet vaknar till liv och bjuder in till konstrundor, fika, äventyr och lantlig shopping. Här kommer tips på härliga utflykter, spännande aktiviteter och upplevelser som skapar sköna minnen.

Vi bjuder dig på våra tio bästa tips för en vår i Skåne med extra guldkant. Här är ingenting för litet eller för stort för att upptäckas. Det charmiga med mitten av Skåne är att våra besöksmål ofta ligger naturnära och långt från stora och stökiga turistmål. Här får du uppleva det som är genuint, äkta och nära.

1. Utforska ett slott

Bosjökloster grundades för Benediktinernunnor under tidigt 1100-tal. Ända fram till 1500-talet levde nunnor här. Från 1560 har sen Bosjökloster varit i privat ägo. Det gick dock inte så bra för de olika ägarna och slottet har köpts och sålts i omgångar. Det är en spännande historia om nunnor och tvister mellan både religioner och länder som gömmer sig i källarvalven. Förutom museum, utställning och guidade visningar finns det ett trädgårdscafé, en butik, djur att klappa, en fantastisk rosengård, båtar att hyra, en tusenårig ek, lekplats och linbana. Väl värt det att göra en dagsutflykt hit med hela familjen.

2. Shoppa lyxigt på landet

I mitten av Skåne hittar du hantverkare, konstnärer och människor som inrett sitt stall till klädbutik, inredningsbutik eller loppis. Många av dem bjuder in till sin verkstad och sin gårdsbutik hela våren, sommaren och hösten. En del har även öppet vintertid. Tar du dig ut på landet en helg, så kan du passa på att besöka några av dem. Vi lovar att du blir varmt omhändertagen. Här hittar du en hel lista med shopping-ställen du inte får missa >> Du kan planera din shoppingtur med hjälp av vårt kartverktyg.

3. Äkta skånsk mat

Är du en foodie? Alltså någon som brinner för god mat? Eller så kanske du bara gillar bra och närproducerad mat helt enkelt. Då ska du absolut ta dig på en rundresa i mitten av Skåne och besöka alla gårdsbutiker. Här finns det många som bedriver småskalig matproduktion av högsta kvalitet. På Ormanäsgården hittar du till exempel prima lammkött, hos Lillgårdens Bi & trädgård egenslungad honung och grönsaker och hos Bränneriets gård kan du njuta av egentillverkad mumsig glass. Och förutom egna grönsaker och bönor så säljer de sin egen marmelad, ketchup, chutney och mycket mer.

 

4. Off grid upplevelse

Går det att hitta en off grid upplevelse i Skåne? Jajamensan. Ta dig till Nyrups Naturhotell som ligger utanför Höör mitt i bokskogen. Här bor du bekvämt i stora glampingtält i sköna sängar utan el och rinnande vatten. En annan extraordinär upplevelse är Yggdrasil Igloo Water Hut. En igloo för två som står på en brygga i Ringsjön. Med panoramafönster mot omgivningarna går du och lägger dig med utsikt upp mot stjärnhimlen och vaknar med vidunderlig utsikt över Ringsjön.

5. Tävlingskul med kompisar eller familjen

Ska du hitta på något med kompisarna eller familjen? Lite tävling, mycket skoj och som alla kan vara med på? Vårt bästa tips är Söderto Fotbollsgolf. En rolig och lagom utmanande aktivitet för ung som gammal. Vill ni utmana varandra i en femkamp? Då kan cowboykampen på Lone Star konferenscenter bli en kul aktivitet. Här bjuds på allt från yxkastning och bågskytte till spikslagning och läskbacksklättring.

6. En grön skön rundas njutning

Skåne är perfekt för golf. Därför finns det också ett antal fantastiska golfbanor att prova. På Bosjökloster golfklubb har du en härlig bana med skiftande svårighetsgrad och vacker utsikt över Ringsjön. Efter rundan kan du stanna på MAT & KaKa för en härlig lunch. På Elisefarm kan du förutom att njuta av en härlig runda golf även äta gott, landa en stund i deras sköna spa och bo över för en härlig helg.

7. Avkoppling och lugn

Det finns egentligen inget bättre än en tur till mitten av Skåne om du vill uppleva avkoppling och lugn. Vi kan rekommendera ställen som Frostavallen, Dagstorpssjön, Borstbäckens naturreservat och Allarps bjär där du säkert hittar ett ställe där du kan få vara i fred en stund. Ta med fika och njut. Annars bjuder vi också in till härliga spa och boenden såsom Höörs gästis, Stiftsgården Åkersberg, Elisefarm och Nyrups Naturhotell. Alla utrustade med härlig och skön spa-upplevelse, lugn och avkoppling.

8. Häng med djur

Visste du att storken länge varit hotad? Tack vare bland annat Storkprojektet i Sverige så är den nu tillbaka. Och under våren kan du få se storkar på nära håll, se på när storkungarna matas och vara med på ringmärkning. Du kan till och med hjälpa till som volontär! Ta reda på vad som händer i Storkhänget i Fulltofta.

Har du upplevt en islandshäst på nära håll? Du kanske inte har vågat rida någon gång förut? Nu kan du prova på ett säkert och kul sätt. Med Aspås turridning i Fulltofta kan både ovana och vana få uppleva natursköna områden från hästryggen.

9. Landa under ett träd

Att Skåne är platt och består av stora vidder är bara till hälften sant. En stor del av Skåne har härlig bokskog som man kan strosa runt i. Ta dig runt på egen hand via Skåneleden eller på olika kortare vandringsleder. Vill du landa under ett träd, laga mat över elden eller gå en örtvandring med likasinnade? Då ska du ta kontakt med någon av MittSkånes egna naturguider och skogsbadsguider: Robusta, Källarbacken, Urban Balance club, Tilia Trädgård & Natur och Högalunds kulturvandring.

10. Skånska starka drycker

Skåne är känt för sin goda mat och dryck. Och här hittar du många ölproducenter och även en spritproducent som bjuder in till rundvandring och provningar. De har ofta öppet på förfrågan, men på sommarhalvåret har de också generösare öppettider. Då kan du passa på att ta en cykeltur runt Ringsjön och provsmaka öl. Vi har skräddarsytt en resa åt dig >>. Upptäck Remmarlövs ölbryggeri, Fulltofta Gårdsbryggeri och Fulltofta Gård & Bryggeri 1766 samt Skånska Purity DistilleryEllinge slott som bland annat framställer gin och vodka.