Upptäck Hörby – annorlunda och genuint

Upptäck Hörby – annorlunda och genuint

Lotta Ihse

Lär känna Hörby kommun

I Hörby kommun finns det massor att upptäcka. Spännande utflyktsmål, underbar natur, ölbryggerier, fik och lantlig shopping.

Hörby består av en mångfald av spännande besöksmål. Förutom att upptäcka småskaliga entreprenörer, annorlunda museum, vacker natur och gårdsbutiker med lokala produkter så kan du både vandra och cykla här.

Genuin skånsk landsbygd

I Hörby får du uppleva den skånska landsbygden på riktigt. Här finns slående vacker skog och natur vid Fulltofta strövområde. Och beger du dig mot öster så får du uppleva de skånska fälten och vidderna. Mot nordost ramar Linderödsåsens skogar in Hörby kommun.

Ölbryggerier

Överallt finns det något att upptäcka och det bästa färdmedlet är nog med cykel för att inte missa något. Västerut har du Ringsjön. Här finns inte mindre än två ölbryggerier: Fulltofta Gårdsbryggeri och Fulltofta Gård & Bryggeri 1766 att upptäcka. Båda erbjuder pubkvällar och smakprovningar.

Bo med guldkant

Vill du bo med utsikt över Ringsjön så kan du ta in på Ringsjöstrand. De har både hotellrum och camping.

Ska du ordna ett möte, fest eller slå till med bröllop? Då kan vi tipsa om vackraste Fulltofta slott. Ett skånskt slott med medelhavsinspiration. Fulltofta festsal är cirka 230 kvm med 5 meter i takhöjd där hela övervåning är en magnifik takterrass i italiensk granit belägen i en vacker syrenpark.

Att göra i Hörby kommun

Det är aldrig långt till något skoj att upptäcka i Hörby kommun. Vill du ut i naturen och höra spännande historier om människor och väsen så kan du ta kontakt med Högalunds Kulturvandringar. Här kan du få höra den spännande berättelsen om den kloka Brännerista Bengta som var vida känd och kunde bota både människor och djur. Eller om hur det svarta guldet (alun) blev grundaren Jockum Becks öde under 1600-talet. Men Alunbrukets blomstringstid kom inte förrän på 1700-talet och då var det en kvinna som ledde det – den mäktiga Christina Piper.

Du kan också hänga med på ridtur på islandshästar med Aspås Turridning i Fulltofta. Turen går över stock och sten i den vackra naturen. Oavsett ålder och kunskaper så kan du följa med. kanske dags att prova?

Är du nyfiken på kannibaler? Hälsa på hos Arnold som har varit i 180 länder och samlat på sig massor av spännande prylar och träffat många olika människor. Hör honom berätta och visa minnen från indianer och kannibaler som har har bott hos under sina resor.

Hos Tilia Trädgård & Natur kan du besöka en skogsinspirerad trädgård på landet. Här kan du komma på guidade visningar och få höra om livet på landet, trädgården eller följa med ut och njuta av en guidad tur i naturen i Fulltofta.

Något du absolut inte vill missa så är det storkhänget i Fulltofta. Det är väldigt spännande att få se de stora fåglarna på nära håll. Åker du dit under våren så kan du få se de små storkungarna matas.

Ta med kompisarna eller kollegorna och kör paintball. Mitt i skogen finns Äspinge paintball och event med plats för lek, grillning och mångkamp. Förutom paintball finns bågskytte, lasso, luftgevärs skytte, yxkastning, hästsko kastning, säcklöpning och mycket mer.

Sevärdheter

Är du kulturintresserad? Då ska du besöka S:ta Magnhilds källa. Den ligger vid vägen mot Hästäng. Där finns en minnessten. Legenden om den heliga Magnhild är nämligen knuten till Fulltofta. Hon var en from kvinna som tog hand om fattiga och sjuka. 1215 mördades hon av sin sonhustru. När hennes likfölje vilade en stund, sprang en källa upp på platsen. Hon blev därefter helgonförklarad av ärkebiskop Andreas Sunesen. Magnhild blev föremål för stor vördnad och stora skaror vallfärdade till hennes grav vid kyrkan. 1383 överfördes därför hennes kvarlevor till Lunds domkyrka.

Är du nyfiken på radions historia? Då ska du besöka Hörby Radioförenings museum. En spännande rundvandring i radions unika historia. Du kan också ta dig till Östra Sallerup.
Prästgårdsparken med bland annat Karl XI:s stenar ligger här och skapades efter prästen Jöns Henrikssons idéer när de svensk-danska krigen pågick. Anläggningen är en av ett fåtal bevarade 1600-talsparker i Europa. Den är formad efter renässansens stilidéal och av Riksantikvarieämbetet klassad. Fulltofta kyrka är en annan spännande historisk sevärdhet. Den uppfördes på medeltiden och har en dopfunt i sandsten bland annat.

Fika i Hörby kommun

Fika måste man. I Hörby kommun hittar du annorlunda och spännande caféer. Butik Gul är den lilla personliga återbruksbutiken och bonnakafeet man finner mitt i Skåne i lilla byn Kölleröd man aldrig åker till annars.

Hos Kafé Kagan har tiden stått stilla. Här slunga du ungefär 100 år bakåt i tiden. Det bjuds på nymalet kaffe i gammaldags porslin och hembakade kakor till. I anslutning till caféet finns en butik där du hittar sånt som du inte trodde gick att hitta längre. Härliga farfarsskjortor, ljusvekar, järnspikar och diskborstar i trä.

Lantlig shopping

I Hörby kommun finns de där butikerna som har det lilla extra. Letar du lokalproducerat mathantverk och bra mat? Då ska du besöka Lina & Evas lanthandel, Önneköps lanthandel, Vidablick och Solåkra gård. Funkar faktiskt perfekt att besöka alla under en söndagsutflykt. Så har du närproducerat kött, grönsaker och kolonialvaror för en hel vecka sen.

Passa också på att svänga inom Gårdsbutiken på Grönegård. En inredningsbutik med vackra detaljer för hemmet, växter, trädgårdstillbehör, delikatesser, smycken och acessoarer. De har också försäljning av det som gården producerar samt ett café öppet ibland.

I Hörby med bil eller MC

Det brukar vara populärt att köra genom Hörby kommun för att få njuta av det öppna skånska landskapet. Kanske vill du lufta din veteranbil eller din motorcykel? Samlingsplatser burkar vara Ekerödsrasten med sin goda mat, gårdsbutik och stora utbud av glass. Lina & Evas lanthandel brukar dra MC-folk och veteranbilar till sina grillkvällar. Och Hardys burger är aldrig fel när energin behöver fyllas på.

Varmt välkommen till Hörby kommun –  en annorlunda och spännande plats att upptäcka i MittSkåne!