Upptäck Stockamöllan

Upptäck Stockamöllan

Lotta Ihse

Stockamöllan – en lantlig idyll

Har du inte besökt Stockamöllan utanför Eslöv än? Då kan vi varmt rekommendera en tur dit. Här finns kanotuthyrning, loppis, promenadstråk i naturen och det bjuds på kulturarrangemang.

Stockamöllan är en liten historisk, pittoresk by utanför Eslöv. Den ligger precis vid Rönne å och erbjuder en unik kulturmiljö, där vattenkraften utnyttjats till kvarnar och industrier. Här finns ett flertal vattenkvarnar som var i drift under flera århundraden, från 1385 fram till 1996 då Rönnemöllas drift lades ned.

Spår från en gammal tid

Det finns mycket historiskt att upptäcka i Stockamöllan. Du kan till exempel titta på Rönnemölla som är öppen för visning ibland. Du kan också spana in Stenbocksstenen. Den markerar det ställe där Magnus Stenbock och hans armé vadade över Rönneå på väg till slaget vid Helsingborg 1710.

Besök också Industrimuseet där du kan få höra allt om kvarnarna.

Vandra och paddla

Stockamöllan har en speciell miljö med sina vattenmöllor, gamla stenbrott, fornminnen och en rik flora och fauna. Vandra runt i kulturlandskapet och njut av ett riktigt gammalt kulturlandskap. Starta vid bron vid Industrimuseet, där hittar du fem olika promenadslingor. Allt från 1 kilometer upp till 6 kilometer. Här hittar du en karta över alla slingor.

  1. Gul markering: Bögerupsrundan, 5 kilometer
  2. Svart markering: Uggleskrikrundan, 4 kilometer
  3. Röd markering: Wittserödsrunda, 6 kilometer
  4. Grön markering: Stenbocksstenen, 1 kilometer
  5. Blå markering: Skogskyrkan, 2 kilometer

I Stockamöllan ligger också Kanotcentralen. Här kan du hyra kanoter för en eller flera dagars paddling på Rönneå.

Teater och musikkvällar

Det brukar hända mycket roligt i Stockamöllan. Musikkvällar i en trädgård, barnteater och historieberättare lyser upp sommarkvällarna. Det brukar ofta bjudas på barn- och familjeföreställningar på Kulturfabriken, sägensvandring i skogarna, äggjakt under påsk och spökvandring på Halloween. Många musikkvällar, julmarknad och loppis är också stående inslag. Klicka in på vår event-sida så hittar du några av aktiviteterna. Du kan också kika på Möllerikeföreningen så hittar du alla deras arrangemang.

Bild från Obanteatern och föreställningen Jag vill ha min hatt som spelas i Stockamöllan 19/8-2023.

Loppis och lantlig shopping

Sist men inte minst ligger det trevliga loppisar och en butik i Stockamöllan. Här kan du fynda både nytt och nött. Sommartid finns det även glass och fika att köpa. Någon gång per år ordnar också Möllerikeföreningen en välbesökt Byaloppis. Missa inte det.

Bild från Frid & Fröjd – nytt och nött i Stockamöllan.

 

Vill du upptäcka Stockamöllan? Sök på våra besöksmål och planera din rutt.