Guide: 5 jullovstips för barnfamiljer

Guide: 5 jullovstips för barnfamiljer

Lotta Ihse

Plånboksvänliga tips att göra med barn under jullovet

Visst är det härligt att få några lediga dagar i jul. Men det kan också vara tråkigt att bara sitta hemma. Här kommer några jullovstips. Alla plånboksvänliga!

Vi har samlat några jullovstips att göra under julhelgerna. Alla tips är snälla både för barnen, naturen och plånboken.:-)

1. Låna böcker på biblioteket

Att läsa är som att resa. Och att göra ett besök på ett bibliotek kan också vara en upplevelse. Varför inte prova ett bibliotek utanför din egen stad? Ta tåget till Höör, Eslöv eller Hörby. Upptäck deras bibliotek och avsluta med att njuta av en fika på det lokala fiket. Garanterat mysigt för hela familjen. Du hittar alla fik i mitten av Skåne här >>.

2. Upptäck skogen

Att packa ryggsäcken med en termos och några mackor är bara det ett äventyr. Ta tåget till ett av våra fina naturreservat, gå en promenad, lek kurragömma, klättra på alla stenar, se vem som ser det största trädet, leta färger eller bara upptäck hur skogen är i vintern.

Vid varje sjö och i våra strövområden hittar du grillplatser som du får lov att använda. Vi hjälper dig att hitta dem och all information du behöver. Du hittar mer information om våra sjöar här >> eller läs om våra strövområden här >>

3. Laga pinnbröd

Hitta ut i vår fantastiska natur i mitten av Skåne. Gör upp en eld och grilla pinnbröd. Degen förbereder du hemma.  Du behöver:

5 dl vetemjöl

2 dl vatten

1 gnutta salt

2 tsk bakpulver

Blanda alla ingredienser till en slät deg. Förvara den i en påse eller i en glasburk och ta med den ut. Rulla sen degen runt en pinne och grilla i ungefär 5 minuter. Dra loss den från pinnen och lägg smör, marmelad, annat pålägg eller bara honung i hålet där pinnen satt. Njut!

4. Var en upptäcktsresande för en dag

En hel dag utan några måsten är en dag för äventyr. Låtsas att ni är upptäcktsresande, ta med ett block och en penna och ta tåg eller buss till ett ställe ni aldrig varit på förr. Undersök, kika med förstoringsglas och ta reda på historien bakom stället. Vi ger tips på roliga och spännande sevärdheter här >>

 

5. Fixa en fågelhjälpare

Det kan vara svårt för fåglarna att hitta mat på vintern. Du kan hjälpa dem. Det bästa av allt är att du kan använda snöre och kartonger som blivit över efter julklapparna. Det här behöver du:

En bit kartong eller en tom toarulle

Snöre

Jordnötssmör

Fågelfrön

Ta en bit kartong som blivit över från en av julklapparna. Klipp ut en form som du vill ha. Kanske en cirkel eller ett hjärta. Du kan använda en pepparkaksformar som mall. Du kan också använda en tom toarulle. Gör ett hål längst upp i kartongbiten. Fäst ett snöre där. Bre sen på jordnötssmör över hela kartongbiten och doppa den sen i fågelfrö så att hela kartongen täcks. Häng upp fågelmataren i ett träd.