Guide: Ölprovning på cykel i Skåne

Guide: Ölprovning på cykel i Skåne

Lotta Ihse

Upptäck ölbryggerier

Ölprovning på cykel är sommarens hetaste tips på en härlig weekendresa! Här kombinerar du cykling genom ett underbart landskap, härliga sjöbad, god mat och sköna sängar med att upptäcka ölbryggerierna i Skåne. Vi tipsar dig om en bra rutt med ölstopp, restauranger och boenden för tre till fyra nätter.

MittSkåne är perfekt för ölprovning på cykel. Här hittar du inte mindre än fyra ölbryggerier och ett destilleri.

Börja med att ladda ner en app som heter GPX viewer. Sen följer du våra tips på vilka cykelleder du ska ladda ned som GPX-filer. Då har du med dig cykelvägen i mobilen hela vägen. 

Dag 1 – Första stopp i Flyinge

Vårt förslag är att ta med dig cykeln på tåget till Lund och därifrån ansluta till cykelleden Lomma – Kristanstad. Leden går från Lomma via södra Lund ut mot den mysiga lilla byn Dalby och vidare till Flyinge, där du kan ta ditt första ölstopp hos Pax bryggeri. De brygger hantverksöl och cider och har en pub med fullständiga rättigheter. Räkna med härligt pubhäng.  

Prisbelönt skånsk vodka och gin

Du cyklar förbi den lilla byn Örtofta och sen är det lagom att stanna och fylla på med mat i magen hos gårdsbutiken Bränneriets gård. De serverar fantastiskt lunch och fika gjord på egna odlade grönsaker och andra lokala produkter.

Härligt mätt kan du cykla med lätta tramptag till Ellinge slott. Här kan du få en guidad rundvandring i deras destilleri där det tillverkas prima skånsk vodka och gin, gjorda på ekologiska ingredienser. Drycker som fått ta emot över 200 internationella utmärkelser. Purity Distillery är ett familjeföretag med passion för kvalitet, hållbarhet och oförglömliga smaker. Du måste boka din rundvandring hos dem. Så gör det innan din avfärd. 

Nästa Remmarlöv

Säkert är du trött efter mat och dryck så parkera både dig själv och cykeln hos Hotel Stensson i Eslöv. Ett anrikt hotell i modern tappning med lyxiga och underbart sköna sängar. På kvällen så klär du på dig något tjusigt och äter en trevlig middag hos Getruds kök & bar och susar sen ut med cykeln till Remmarlöv gårdsbryggeri. De bjuder på bryggerivisningar med ölprovning och har sommarpub med smakprover, provbricka, gott tilltugg och skönt häng. 

Dag 2 – Dopp i Ringsjön

Dagen därpå cyklar du mot Ringsjön. Leden passerar Björk’s fiskbutik och rökeri där du både kan äta en härlig fisklunch och passa på att ta ett dopp. Cyklar du lite längre så hamnar du vid Sjöholmens badplats. Här finns både bänkar, grillplats och toaletter om du vill stanna och fika.

Spa i Höör

Cykelleden går via Stehag och Ormanäs hela vägen in till Höör. Här rekommenderar vi en god natts sömn på anrika Höörs Gästgiwaregård. Njut av god mat och dryck, supersköna sängar och finfint spa. Ett annat övernattningsalternativ i Höör är Stiftsgården Åkersberga. De har också ett fantastiskt spa med rofylld inredning, sparitual och utomhuspool.

Oavsett om du stannar i Höör eller inte så byter du cykelled här och följer istället Båstad – Ystad ner mot Sätofta. Och vill du hellre bo närmare naturen och Ringsjön och kunna njuta av fiske, bad och sjöutsikt, så följer du den leden från Höör mot Hörby och checkar in på Jägersbo Camping.

Dag 3 – Öl, musikkväll och massage

Dagen efter styr du kosan mot Fulltofta. Här finns två ölbryggerier! Hos Fulltofta Gård & Bryggeri 1766 serveras hantverksdryck och musik i en vacker kulturmiljö. Du hittar bryggeriet intill kyrkan i Fulltofta. Bege dig sen till Fulltofta Gårdsbryggeri  som finns alldeles intill Ringsjön. Ett bryggeri uppbyggt av några entusiaster som drivs av en passion och vilja att göra god öl av många spännande typer. Bada kan du göra på Fulltofta badplats alldeles bredvid Fulltofta Gårdsbryggeri. Du äter riktigt god fisk hos Adolfssons fisk.

Vill du stanna över natten så kan du checka in hos Ringsjöstrands camping. Campa, bo i stuga eller på deras hotell. Passa på att boka in dig för en skön massage hos Wellnesspunkten och mjuka upp stela cykelmuskler.

Du kan också bo i egen stuga hos Solåkra gård. Den ligger bara 100 meter från cykelleden. Boka stugan >>

Avsluta lyxigt

Från Fulltofta kan du sen fortsätta ner mot Osbyholm. Där byter du till Lilla Ringsjöleden och följer den mot Rolsberga. Längs vägen cyklar du förbi Elisefarm. Och är du inte redo att ta dig hem riktigt än så stanna över där. Här kan du spela golf, njuta av spa och riktigt lyxiga sängar. Deras matbuffé och vinlista går inte av för hackor.

Från Elisefarm cyklar du mot Rolsberga. Där byter du led igen till cykelleden Fyra slott. Vägen tar dig så småningom tillbaka till Flyinge. Kanske stannar du åter  hos Pax brygghus och testar en annan ölsort? Ett perfekt avslut innan du cyklar vidare tillbaka mot Lund igen för resan hem.

Vi önskar dig en härlig cykeltur med ölprovning. 🙂