Ullstorps stugor är barnens paradis

Ullstorps stugor är barnens paradis

Lotta Ihse

– semester för barnfamiljer –

Hos familjen Carters på Ullstorps Stugor känner man sig alltid välkommen. Här tar både djur och människor hand om sina gäster. Är du barn? Ja, då kommer Ullstorps Stugor för alltid finnas kvar i ditt hjärta.

Vi följer den lite smalare, slingriga vägen bort från Höör, förbi Skånes djurpark och ut mot skogarna och Ullstorp. Vi passerar en kvarndamm, där den uppmärksamme lägger märke till ett Ullrik dammtrollet vid sidan av vägen. Då är det inte långt kvar tills äventyret kan börja. Jo, för det är ett äventyr för de familjer som spenderar sina lediga dagar här. Det skvallrar Ullrik om, sandstranden vid dammen, de gulliga små husen och de ulliga fåren som uppmärksammat hör när det närmar sig folk. Men det är också en lugn, stillsam plats för en stressad vuxen som behöver återhämtning. Direkt när vi kommit fram infinner sig nämligen en känsla av en plats där tiden tycks stå stilla, där vinden susar i träden och där tuppen gal helt nära, men ändå lite på avstånd.

– Ja, här kan man stanna upp och landa, säger Anna Carter som tillsammans med sin man Daniel och sina två barn äger och driver Ullstorps stugor.

– Jag har äntligen hittat hem efter ett ganska kringflackande liv. Det är här som Daniel och jag har planterat träd för att få se dem växa. Och som Daniel burkar säga så ska vi ta hand om marken tills myllan blir tjock under stövlarna. 

Med rötter i myllan

Anna berättar att hon ursprungligen kommer från Eskilstuna. Hennes mamma var uppväxt i en bondefamilj, så Anna fick tidigt lära sig att praktiska kunskaper och förmågan att hugga i var värdefullt. Hennes bästa jobb som ung tonåring var hos den dagliga verksamheten med autistiska barn och ungdomar. Men efter skolan tog kärleken henne på resa till Equador. Och trots att paret ganska snart gick skilda vägar, stannade Anna kvar och fick jobb som försäljare för ett svensk företag. Spanska det lärde hon sig genom att prata med människor helt enkelt.

– Det var inte så vanligt med ”gringas” där på 1990-talet så jag blev väl mottagen, berättar hon. 

Efter tre år åkte Anna hem till Sverige igen och började studera folkhälsopedagogik på högskolan i Kristianstad. Men bytte sen inriktning igen och landade i den så kallade Alternativbyn i Svenshögen.

– Vi som bodde där ville förändra världen, konstaterar Anna.

– Det fanns massor av goda idéer till att leva mer miljövänligt och nära naturen, men det blev inte så mycket konkret gjort. Jag lärde mig dock mycket kring odling och utbildade mig bland annat inom örtmedicin.

Att hitta hem

Efter något år flyttade Anna tillbaka ner till Skåne igen. Där träffade hon Daniel och tillsammans med honom byggde hon upp ett liv med barn i en liten lägenhet i Malmö. 

– Både jag och Daniel längtade ut på landet. Vi hade en kolonistuga som vi bodde i hela somrarna. Det var ljuvligt. Vi odlade och jag utbildade mig också inom permakulturdesign.

Anna berättar att Ullstorps Stugor hade legat ute till försäljning i några år. Ingen hade nappat på att köpa, eftersom många tyckte det var ett för stort åtagande med så mycket mark och stor verksamhet. 

– Vi åkte hit och tittade en grå novemberdag. När jag stod uppe på Bergshusets balkong och kikade ut över dalen så formligen smälte mitt hjärta. Jag ville omfamna hela stället. Det var bara så rätt, berättar Anna.

– Och om jag kunde älska dalen så mycket en grå novemberdag. Hur skulle det då kännas till våren, eller sommaren? Det kunde helt enkelt inte bli fel.

Året-runt-jobb

Sagt och gjort, Anna och Daniel köpte Ullstorps stugor och tog över verksamheten. Daniel fortsatte jobba med sitt egna företag och installerade så småningom ett hemmakontor i huset, och Anna skulle sköta verksamheten.

– Vi jobbade dygnet om, alla dagar om året. I början hade vi inte hjälp med varken städning eller tvätt. Så jag skötte allt det. 

Och trots att Anna och Daniel fortfarande jobbar året om, sällan åker på semester och har för lite tid med barnen på somrarna så tycker de båda att det är värt alltihop.

– Jag skulle inte kunna tänka mig något annat. Jag älskar våra djur, människorna som kommer hit, se årstiderna växla på nära håll och att våra barn får växa upp med natur runt omkring sig. Något alternativ finns inte.

– Och nu har vi hjälp med både städ, tvätt och annat fix, så nu finns mer tid för familjen och att bygga upp en örtträdgård.

 

Barnens paradis

Med allt som Ullstorp erbjuder så är det nog ändå djuren som gör Ullstorp så unikt. Det är noga utvalda allmogeraser som kavat och frimodigt kommer och hälsar när Anna ropar på dem. Getterna med sina olika egenheter och personligheter, fåren som gärna vill bli klappade, korna som vill bli kliade på halsen och hönorna som sprätter fritt utomhus. Anna tar sig tid för dem alla. 

– Vår mest populära aktivitet är att följa med på morgonmatningen av djuren. Det är helt underbart att se ett barn från stan som kanske aldrig har varit nära ett får få en sådan fin kontakt. 

– De vuxna vill gärna åka och besöka andra ställen under sin vistelse hos oss. Men barnen vill helst bara stanna här på gården. 

Och det kan vem som helst förstå varför. Djuren som vill bli klappade, den lagom stora badplatsen, Knyttestigen med många olika fantasiväsen, fiske och grillning på kvällarna är några av alla de spännande äventyr som möter en liten själ. För ett barn finns här helt enkelt allt som behövs för en härlig semester.

…och även de vuxnas?

Men kanske även för oss vuxna? Har vi glömt hur härligt det var att få vara ett nyfiket barn som får springa barfota i gräset en hel sommar? Och kanske är det just det genuina och jordnära på Ullstorp som får oss att dröja kvar en stund?

När vi lämnar Ullstorp denna kalla februaridag så går tankarna till Anna när hon berättar hur hennes hjärta smälter, när hon ser ögonen glittra hos barnen och deras föräldrar när geten låter sig klias. Eller hur barnen gör stora ögon när de förstår att ägget som ska ätas och ligger där, kommer från hönan som går där. Eller när samlingen män i autismspektrat, som har sin dagliga verksamhet i en av stugorna under vinterhalvårets vardagar, med entusiasm berättar för Anna att de nu har lagat stentrollet som bor under enen längs med Knyttestigen. Och hur den holländska familjen som bodde här en sommar nu hjälpt Anna att göra en ny webbsida. Ja, då är det är lätt att förstå att vem som helst kan trivas här på Ullstorp. Att här finns det ett stort hjärta. Här är alla är lika varmt och vänligt välkomna.

Läs mer och Ullstorps Stugor och boka ditt nästa äventyr >>