Guide: Cykla i Skåne

Guide: Cykla i Skåne

Lotta Ihse

Upptäck Skåne på cykel

Det börjar bli dags att se fram emot sommaren. Planera din cykelsemester redan nu! Visste du att du kan cykla i hela Skåne – från Lomma förbi MittSkåne och hela vägen till Kristianstad? Här får du tips på restauranger, boenden och fika längs med din rutt!!

Här nedan ger vi förslag på var du kan stanna för att äta, uppleva och bo längs med cykelleden som går från ena hörnet av Skåne till det andra. Börja med att spana in cykelleden Lomma – Kristanstad. Ladda ner den som en GPX-fil och så öppnar du den i en app som heter GPX viewer. Då har du med dig cykelvägen i mobilen hela tiden. Din cykelsemester kan börja!

Sov i ett skånskt slott

Börja din cykeltur i till exempel Lomma eller Lund. Redan när du kommit utanför Lund så känner du landsbygdens härliga atmosfär. Här cyklar du förbi du böljade fält, små byar med fikaställen och skånska lantgårdar. Börjar du bli trött så varför inte checka in för natten och ta en lugn kväll. Vi kan rekommendera slottssviten på Örtofta slott. Eller ja… det finns även enkelrum och dubbelrum. Tänk på att ni måste vara en grupp om 12 för att boka. Men dra med dig kompisgänget på cykelsemestern och sov som en prins och prinsessa. Och tänk att få gifta sig här! Eller så tipsar ni chefen om att köra nästa konferens här.

Upplev gediget mathantverk

Efter Örtofta så är det dags att skapa utrymme i cykelkorgen. Här passerar du nämligen bästa gårdsbutiken Bränneriets gård. De serverar fantastiskt lunch och fika gjord på egna odlade grönsaker och andra lokala produkter. På Bränneriets gård brinner man för hållbarhet och allt görs på gammalt bondskt sätt. Utan bensindrivna maskiner som förstör marken. Du hittar lokala och hållbart framtagna alternativ till importerade linser. Här tillverkas också egen glass, choklad, marmelader och en massa andra delikatesser. Gjorda för hand och på egna råvaror. Här pratar vi gediget och hållbart mathantverk. Psst! Chokladen är himmelsk…

Besök ett skånskt destilleri

Full i magen och med gott humör är det lagom att stanna till vid Ellinge slott. Ett fantastiskt skånskt slott där du kan boka in dig för konferens, bröllop, härlig familjefest eller annat hygge. På Ellinge slott kan du dessutom få en guidad rundvandring i deras destilleri. Där tillverkas prima skånsk vodka och gin, gjorda på ekologiska ingredienser. Drycker som fått ta emot över 200 internationella utmärkelser. Purity Distillery är ett familjeföretag med passion för kvalitet, hållbarhet och oförglömliga smaker. De värdesätter gamla traditioner och destillerar med stort tålamod all sprit hos på Ellinge Slott. En sån upplevelse!

och ölbryggeri

Säkert är du trött efter mat och dryck så det kan vara lagom att ta igen sig i Eslöv. Vi rekommenderar Hotel Stensson. Ett anrikt hotell i modern tappning med lyxiga och underbart sköna sängar. Har du inget för dig på kvällen så ta en tur ut till Remmarlöv gårdsbryggeri. De brukar ha bryggerivisningar med ölprovning och skönt häng. 

Konst, golf och trädgård

Full av ny kraft cyklar du på som en vind mot Ringsjön! Här kan du ta en avstickare och hitta fantastiska Bosjökloster slott som både har restaurang, konstutställningar, en galet vacker trädgård och mycket annat. Alldeles bredvid hittar du en av Skånes bästa golfbanor – Bosjökloster GK. 

Naturupplevelse och skogsspa

Själva cykelleden går norr om Ringsjön in mot Höör. Men passa på att boka in dig på en underbar naturupplevelse med Robusta Äventyr. Vandra in i skogen, laga mat över öppen eld och njut av stillheten. Vill du spendera natten ute i skogen? Inga problem. Då checkar du in i det annorlunda boendet Nyrups Naturhotell. Kvällen avslutar du med skogsspa i hotellets egen badstuga – en bastu med utsikt över skogen och vatten i kar att ösa över dig. Mer naturnära än så hittar du nog inte i Skåne.

Spa, natur och goa sängar

Kanske längtar du efter lite byaliv igen efter natten i skogen? Checka in på Höörs Gästgiwaregård. En anrik pärla med fantastiska rum, spa och god mat. Eller så provar du Stiftsgården Åkersberga i andra änden av byn. De har också ett fantastiskt spa med säregen, alldeles rofyllt inredning och en fin liten skog att njuta av. Vill du hellre bo helt nära Ringsjön och njuta av fiske, bad och sjöutsikt, så cyklar du ner mot Ringsjön och checkar in på Jägersbo Camping.
När du väl har checkat in så tar du din cykel och gör ett besöks hos Lillgårdens Bi & Trädgård i Maglasäte, väster om Höör. Där kan du förresten bo också om du hellre vill bo ute på landet i en liten fin stuga. Oavsett så hittar du en underbar trädgård här och egenslungad honung, underbart goda egentillverkade och lokalproducerade delikatesser och ett skönt lantligt lugn.
Du kan även bege dig lite längre längs cykelleden till Villa Granliden för en god natts sömn och för att upptäcka en vidunderlig trädgård och en spännande stig in i skogen. I skogen rinner en liten bäck och det finns helt underbar liten grillplats precis bredvid bäcken där du kan grilla din kvällsmat, äta och njuta av bäckens porlande under trädkronorna. Det känns som att befinna sig i en urskog.

Skåne från hästryggen

Trött på att cykla? Ta en liten paus från det och cykla bort till Aspås turridning. Det ligger en bit utanför Höör åt öster. Det är snälla islandshästar som både nybörjare, vana, gamla och unga kan rida på. Passa på att testa se skogen från en hästrygg. Det ger en helt ny dimension.
Väl i Fulltofta så måste du bara stanna för att uppleva naturen. På Naturum i Fulltofta får du all information du behöver. Här kan du också stanna och fika och äta. Du kan också kika närmrare på Skånes alla storkar som brukar samlas i Fulltofta storkhägn. Sannerligen en upplevelse att få se dessa stora fåglar på nära håll. Du passerar också Fulltofta slott. Ytterligare ett fantastiskt slott i Skåne där du kan boka konferens, fest och bröllop. En skånsk pärla med medelhavsmiljö.

Mer öl och musikkvällar

I Fulltofta finns också inte mindre än två ölbryggerier! Så hade vi varit ni så hade vi stannat över på Ringsjöstrand camping och sen cyklat runt för att uppleva både öl, live musik och hygge i Fulltofta Gård & Bryggeri 1766 – hantverksdryck och musik i en vacker kulturmiljö intill kyrkan i Fulltofta, med utsikt över Ringsjön – och Fulltofta Gårdsbryggeri  som är entusiaster som drivs av passion och vilja att göra god öl, av många spännande typer.

Sveriges kannibalmuseum

Från Fulltofta går cykelleden förbi finaste Hörby där du kan stanna och fika och äta på familjära ställen med god service. Därifrån fortsätter färden upp mot Linderöd och Kristianstad. Kanske ändrar du dig och hoppas på cykelleden Båstad – Ystad som korsar Lomma – Kristianstad mitt i Hörby. Ja, i så fall så har du mer spännande att upptäcka. Och med spännande menar vi riktigt spännande. Sveriges enda kannibalmuseum finns utanför Önneköp. Det är den kringresande Arnold som har samlat en massa saker från sina fantastiska resor runt om i världen. Den lilla byn Önneköp och också en hel del annat att bjuda på såsom en genuin gammal lanthandel och ett museum.
All lycka till på din cykelsemester. 🙂
Planera din rutt hos oss på: https://www.visitmittskane.se/besoksmal/