Guide: Skånes 5 bästa roadtrips

Guide: Skånes 5 bästa roadtrips

Lotta Ihse

Turer för motorcykel, veteranbil och andra motorfordon

Lufta motorcykeln, veteranbilen eller din vanliga bil och ta dig ut på fina turer. Skånes bästa roadtrips går längs härligt långa landsvägar och bjuder på körupplevelser genom vackra landskap, böljande fält och natursköna områden.

Vi delar med oss av 5 av Skånes bästa roadtrips för olika upplevelser. Mitten av Skåne är känt för möjligheten att uppleva fina turer med MC, veteranbil, husbil och bil. Här finns landsvägar för både dagsturer, långturer och gruppåkturer. Dessutom finns det ett antal samlingspunkter där man kan träffa andra entusiaster.

1. Landsvägsturen

Börja en av Skånes bästa roadtrips i Eslöv och kör väg 113 mot Gårdstånga. Sväng av mot Skarhult och fortsätt sen mot Hurva. Du kör förbi skånska slätter och böljande fält. Vid Hurva fortsätter du mot norrut mot Ringsjön och du passerar väg 17 på väg Södra Munkarp. Med härlig utsikt över Ringsjön på höger sida kan du njuta av färden mot Stehags kyrka. Där håller du mot höger och passerar Sjöholmen och Ormanäs.  Efter Ormanäs är det lagom att stanna till vid Backagården för lunch eller fika.

Backagården är ofta träffpunkt för andra motorintresserade. Förutom mat så erbjuder de logi för dig som vill stanna över. Det finns rum i olika prisklasser.

Fortsätt rutten mot Sätofta där du kan göra en avstickare vid Jägersbo camping. Här serveras fika och det finns en badplats att nyttja när vädret tillåter. Lite längre söderut ligger Fulltofta där det finns fina vandringsleder och det går att fika på Fulltofta naturcentrum. Njut av natur och god fika.

Stanna för en tävling i fotbollsgolf

För att fortsätta rutten längs mindre landsvägar och öppna landskap kör mot Slagtofta, Äspinge och sväng sedan söderut mot Köinge, Boarp och mot Östra Sallerup. Här kör du västerut igen över väg 13 och sen norr ut mot Söderto. Här kan du ta en paus och lira fotbollsgolf hos Söderto fotbollsgolf.

Från Söderto går Hörbyvägen mot byn Löberöd och förbi Löberöds slott tillbaka mot Skarhult och Eslöv.

2. Gruppåkturen

En annan av Skånes bästa roadtrips är för er som vill köra tillsammans i grupp. Börja i Malmö med att ta landsvägen via Burlöv till Lund för att sen fortsätta längs småvägarna förbi Södra Sandby, Flyinge och Skarhult vidare mot Bränneriets gård där det går lätt att parkera och ni kan alla njuta av riktigt god hemmalagad mat och fika.

Turen fortsätter på landsvägar med härlig utsikt mot Remmarlöv där det finns ett ölbryggeri. Guidade turer i bryggeriet går att boka där. Sen fortsätter ni vidare mot Västra Strö, Rönneholm och mot Norra Rörum. Efter Norra Rörum kan man vika av norrut för att ta en avstickare mot Tjörnarp som är en fin liten by att upptäcka. Om vädret tillåter finns det en fin badplats vid Tjörnarpssjön.

Samlingsplatser för mc och veteranbilar

Ta er sen på små härliga vägar förbi Södra Rörum. En bra plats för många motorfordon och grupper av åkare att stanna till vid är Ekerödsrasten. Vill ni köra lite längre så fortsätt förbi Ekeörd och E22:an mot Svensköp och Killhult. Där hittar du Lina & Evas lanthandel som är ett träffpunkt för många olika sorters motorfordon. De bjuder ofta in till grillkvällar under sommarhalvåret och stora evenemang för motorcyklister och veteranbilar.

Den underbara naturen på den här sidan mitten av Skåne och de härliga landsvägarna tar er sen mot Önneköp där ni både kan fika och handla i lanthandeln.

Vägen tillbaka mot Malmö går via Östraby, Harlösa och Torna Hällestad. Kanske förlänger ni känslan av landsbygd och fortsätter förbi Genarp, Vismarslöv och Bara innan ni är tillbaka i Malmö.

3. Caférundan

En av Skånes bästa roadtrips startar vid västkusten och susar sen fram längs landsvägarna för att prova olika fika på små pittoreska och annorlunda ställen i mitten av Skåne. Nordöst om Kävlinge hittar du Reslöv Olstorps café som är ett fik i en gammal mölla. Den är dessvärre bara öppen för evenemang. Så är ni en grupp som åker så är det värt att boka.

Småvägarna från Eslöv mot Söderåsen tar dig förbi Stockamöllan och Billinge där du hittar Fricks spettekaksbageri och café. De bjuder på fantastisk fika och lunch i sin trädgård.

Om du fortsätter småvägarna mot Höör så kan du under sommarhalvåret fika våfflor på Höörs mölla. En gammal hjulkvarn vid Höörån i Stenskogen. Annars tar du dig vidare en bit söder om Höör, mellan Östra och Västra Ringsjön ner mot Bosjökloster. Här kan du fika eller äta hos MAT & KaKa eller på Bosjökloster Slott & Trädgårdar. Passa på att ta en runda i parken och njuta av utsikten mot Ringsjön.

Bonnafik och retrokänsla

Kör du istället från Höör på norra sidan om Ringsjön mot Hörby så ska du absolut ta dig vidare längre österut mot Östra Sallrup för att fika på bonnafiket Butik Gul. En sann lantgårdsupplevelse där det serveras god mat och det går att göra en hel del loppisfynd. De vann Skånes bästa Kafé 2017 av Magasin Skåne, så nog är det ett fint fik alltid. De har öppet under säsong och vissa helger. Annars är Önneköp bageri ett säkert kort. De brukar alltid ha öppet på helgerna.

Fiket som berör och lämnar bestående minnen är Kafé Kagan. Här kastas du 100 år bakåt i tiden och du blir serverad nybryggt kaffe i gammaldags servis och hemmalagade kakor.. Du kan också kan köpa finfina gammaldags spikar, skjortor och annat smått och gott.

Från Kafé Kagan och Hemmenköp ta dig via Degebergavägen förbi Fränninge och ner till Vombsjön. Här kan du fika på Sjögårdens café vid Vombsjön. De är kända för sina våfflor och kaffe som serveras i traditionella näverkannor. Är du sugen på något mer matigt så kör hela vägen in till Skafferiet i Harlösa.

Den kaffesugne kör vidare mot Flyinge och stannar till för att kika in i plantskolan och fika på caféet innan färden tar dig tillbaka mot västkusten.

4. Historiska turen

En annan av Skånes bästa roadtrips är en tur för den som är intresserad av att upptäcka sevärdheter och historiska platser. För en del av ställena kan det vara bra att kolla upp öppettider innan avfärd. Men de flesta besöker du på egen hand och guidar dig själv med hjälpa av informationsskyltar. Så ta med picknick eller stanna vid något av de många fika- och matställena längs vägen.

Från västkusten ta dig på småvägar mot Stockamöllan och Billinge. Där hittar du Gamlegårds hembygdsmuseum. Ett spännande ställe som är omnämnd redan 1283 i Lunds domkyrkas arkiv. Här finns bland annat en stuglänga från 1739 med bevarad inredning, hantverksföremål, en gammal gästgiveribyggnad, skomakeri och handelsbod.

Susa vidare mot Höörs mölla – ett fik som är en gammal hjulkvarn vid Höörån i Stenskogen. Den har öppet under sommarsäsongen och väl värt ett besök om man är sugen på våfflor. Väl där vid Höörån kan du passa på att kika på skulpturen Mittelen av konstnären Lars Ekholm. Mittelen är tänkt att markera Skånes mittpunkt!

Fortsätt norrut från Höör mot Tjörnarp och upptäck Gunnarps tegelbruk som under slutet av 1800-talet var en stor arbetsgivare i trakten. Ett stycke industrihistoria som tog slut i mitten av 1900-talet. Här guidar du dig själv genom brukets gamla byggnader med hjälp av informationstavlor.

Magiska källor

Från Höör tar du Södra Rörumsvägen mot Onsvalakällan som enligt sägen sägs vara Odens källa. Vattnet i Onsvalakällan är så rent att du kan dricka det. Du behöver parkera ditt motorfordon och gå sista biten. Njut av platsen som ligger magiskt mitt i en skogen.

Har du fått mersmak för källor? Då kan du bara någon kilometer söderut besöka Sankta Magnhild källa. Sankta Magnhild var en from kvinna som tog hand om fattiga och sjuka. Hon blev helgonförklarad och många vallfärdade till hennes grav. Kvarlevorna finns i Lunds domkyrka. Är du ändå här så besök också Fulltofta kyrka som ligger på en fantastiskt plats med utsikt över slätten och Ringsjön bort i fjärran. Dopfunten är i sandsten och det finns också ett fönster i kyrkan som beskriver historien om Sankta Magnhild.

Spännande ruiner

På småvägar förbi Osbyholm och Lyby tar du dig sen mot Söderto. Mitt ute på slätten hittar du Södertos fästning. Ett spektakulärt bygge som konstruerades under 1950-talet av en äldre bonde som ville försvara sig ifall ryssen skulle komma. Han använde gamla sängramar, pottor och delar av bilar till sitt bygge.

Kör sedan på småvägar söderut mot Västerstad. Här hittar du en kyrkoruin från senare delen av 1100-talet. Kyrkan var i vitputsad sandsten och byggdes av samma stenhuggare vars namn hittats i Dalby kyrka och Lunds domkyrka. Ibland används stället för friluftsgudtjänster. Men många tycker att den gamla kala ruinen känns som tagen ur en skräckfilm.

Nostalgisk BP-mack

Från Västerstad kör du söderut mot Harlösa. En liten fin by mitt ute på landet som bland annat kan stoltsera med en gammal BP-bensinstation. Året runt står här veteranbilar uppställda vid macken och skyltar lyser som de gjorde förr. Du kan dock inte tanka här.

Kör sen via Flyinge tillbaka mot västkusten.

Bilden kommer från www.harlosa.nu och är tagen av Kristian Adolfsson.

 

5. Naturturen

Är det något som finns i mitten av Skåne så är det härlig natur. En av Skånes bästa roadtrips är att kunna vara iväg en helg och kombinera med god mat, dryck och fin natur.

Kör ut på landet på småvägar förbi Torna Hällestad mot Harlösa och sen Vombsjön. Här kan du stanna till i Borstbäckens naturreservat.  Du kan ta med dig mat eller fika från Harlösa skafferi eller Sjögårdens café. Kör sen vidare norrut mot Hörby. Ta småvägarna via Löberöd, Söderto och fram till Fulltofta. Ett fantastiskt fins grönområde med både längre och kortare promenadsträckor. Här finns också möjlighet att fika på Fulltofta Naturcenter.

Kör sen norrut en kort sträcka till Villa Granliden för att njuta kvällen och natten där. De har en fantastisk trädgård att njuta av och ett styck in i skogen finns det en grillplats vid en liten bäck där ni kan grilla er kvällsmat.

Bo på Ringsjön

Tar du västerut en bit så kan du checka in på en supercool och naturnära flotte som guppar på Ringsjön – Yggdrasil Igloo Water hut. Här ingår middag och frukost och du har stora fönster där du kan njuta av utsikt mot sjön och ligga och kika på solnedgången.

Morgonen efter bjuder en tur norrut mot Tjörnarp, Sösdala och Tykarpsgrottan på många fina landsvägar. Vänd sen söderut igen för att äta på Hardys, Höörs gästis eller Stiftsgården Åkersberg. Därefter är Frostavallens vandringsslingor och natur en fin eftermiddagstur att ta en promenad. Det ligger väldigt nära Höör så vill du ta en omväg längs med härliga landsvägar så ta vägen om Norra Rörum i norr eller kör söderut via Bosjökloster och runt Västra Ringsjön mot Frostavallen det hållet.

Bo under bokarna

Vill du sova naturnära även denna natt så checkar du in på Nyrups Naturhotell. Här bor du bekvämt i sköna sängar i yllehyddor mitt i skogen. Middag och frukost ingår. Med skönt häng i den vedeldade badstugan på kvällen kommer du känna dig trött och lycklig när du går till sängs på kvällen. Vaggad av suset från lövträden.

Från Nyrups Naturhotell tar du dig sen söderut på småvägarna mot Rönneholm, Västra Strö och stannar till för att luncha på Bränneriets gård. Sen är det inte långt tillbaka till västkusten igen.

Du kan självklart planera din egen roadtrip med hjälp av vår karta och sökfunktion >>.


Visste du att Backagården utanför Höör har ett paket som de kallar ”weekend on the road”? De erbjuder logi i olika prisklasser, mat och dryck för en hel helg och kan ta emot stora gäng på upp till 120 personer. Massor av ytor för att umgås och perfekt parkering för alla sorters fordon.

#mc #roadtrip #veteranbil #rundtur