MittSkåne

Cykla i MittSkåne

Cykla

Solen i ansiktet, vinden i ryggen och vackra landskap som passerar förbi. Mys-trampare eller MTB-cyklist, MittSkåne är perfekt att cykla i. Alla våra turförslag går i lugn blandad trafik och har någon del på mindre trevliga grusvägar. Cykellederna hittar du nedan på länken ”MittSkåne_cykelkarta”. Tycker du någon tur är för lång? Hoppa på ett tåg för att korta av den.

På de olika ”Bike point” MittSkåne hittar du som cyklist matställen, boenden och butiker som erbjuder lite extra just för dig. Bike point MittSkåne finns vid Grottbyns camping, Stiftsgården Åkersberg, Bränneriets gård , Önneköps lanthandel och Lina & Evas lanthandel. På våra Bike point har du möjlighet till:

  • Säker cykelförvaring
  • Fylla på dricksvatten
  • Laddmöjligheter
  • Låna cykelpump
  • Hitta en kontaktlista på ”cykelräddare”

MittSkåne_cykelkarta

Tips på cykeltur i Skåne

Vi har paketerat en kanonfin cykeltur i mitten av Skåne för dig. Du får tips på boende, mat, ölprovning och aktiviteter.  Inspiration till att cykla i Skåne >>

Upptäck naturens alla skiftningar och årstider från cykelsadeln

Cykla

Stora Ringsjöleden 188 km

Turen är för dig som vill cykla långt och länge. Den är också för dig som vill uppleva hela MittSkåne i dagsetapper och bo på olika ställen. Du börjar exempelvis vid Eslövs tågstation och cyklar mot Ringsjön. Njut av en fantastisk utsikt över vattnet, Skånes pärla, innan du fortsätter genom Stehag förbi Trollenäs slott genom Mölleriket, delvis på grusvägar. Efter Tjörnarp börjar backarna men de är väl värda de vackra vyerna. Här finns flera chanser till bad innan du är högst uppe på Linderödsåsen. Här uppe hittar du en Bike point vid Lina & Evas lanthandel. När det börjar bära av neråt når du Önneköp med lanthandel, restaurang och bageri. På mindre vägar tar du dig nedåt mot Vombsjösänkan förbi Hjularöds slott. Vid Bligehöj ser du ut över hela slätten. Efter en brant backe ner når du Kävlingeån som du korsar över innan du följer den hela vägen till slottstrion Svenstorp, Örtofta och Ellinge. Här finns även Bike point vid Bränneriets gård. Strax därefter är du tillbaka i Eslöv. Turen knyter samman härliga boenden och spännande matställen och det finns många chanser att uppleva lugn och landsbygd. Det är lätt att korta av denna tur med tåget som anknyter i Eslöv, Örtofta, Stehag, Höör och Tjörnarp.

Ringsjön runt – en skånsk cykelfest

Ringsjön Runt är ett cykellopp för hela familjen som går av stapeln på försommaren varje år. Här finns fyra rundor som sträcker sig mellan 35 och 120 km.

Lilla Ringsjöleden 51 km

Turförslaget på 51 km låter dig möta Ringsjön och allt vad denna fantastiska sjö i mitten av Skåne erbjuder. Här finns flera boenden, spa och god mat. Upptäck gärna Ringsjöns alla sidor med en båttur eller ett dopp. Börjar du i Höör rullar du söderut mot Sätofta. På små vägar tar du dig fram mellan villor, stugor och storkbon. Söder om sjöarna cyklar du nära sjön. På små vägar cyklar du österut innan du börjar klättra upp på höjden som ger dig vacker utsikt över vattnet på flera platser. En Bike point finns i Höör på Stiftsgården Åkersberg, här går det utmärkt att bo, äta och besöka spa. Tåget går från Höör och Stehag.

Linderödsåsen 52 km

Turen börjar i Hörby och tar dig upp upp upp för den gamla banvallen till Linderöd. Här svänger du av mot Kilhult där du hittar Bike point Lina & Evas lanthandel. Sedan planar det ut ett tag tills du når Önneköp med lanthandel, bageri och matservering. Därefter går det mest nerför hela vägen tillbaka till Hörby. Vill du ta dig hit med tåg gör du turen lite längre och börjar i Höör.

Fyra slott 59 km

Turen presenterar en kvartett av skånska slott. Du börjar i Eslöv. Det första  vackra slottet du möter är Ellinge. Sedan passerar du Bike point Bränneriets gård med gårdsbutik och matservering. Gör en avstickare när du kommer in i Örtofta för att se slott nummer två. Nästan direkt efter att du kommit ut ur Örtofta ser du Svenstorps slott. Du korsar Kävlingeån och kanske skymtar du Viderups slott i norr. Efter en ordentlig stigning passeras fjärde slottet vid Löberöd. Sen går cykelleden ända fram till Ringsjön – Skånes pärla. Därefter rullar du vidare till Eslöv igen. Rutten erbjuder boende på flera ställen och matserveringar av olika slag. Tåg går till Eslöv och Örtofta.

Mölleriket 59 km

Turen tar dig nära vatten och landsbygd. Med början i Höör cyklar du uppför i Frostavallens strövområde förbi Dagstorpssjön där du kan bada. Från Hallaröd rullar du neråt till Rönneå utanför Billinge. Turen tar dig genom Mölleriket, känt för sina många vattenkvarnar. Sedan bär det av uppåt igen till Trolleholms slott. Strax kommer du till Västra Strö, nära Trollenäs slott. Du cyklar sedan vidare förbi naturreservatet Bosarps jär genom lövskogen på en slingrande väg in i Stehag. Förutom i Höörs tätort finns längs turen flera boenden, café, livsmedelsbutik och badmöjligheter. Tåg går till Höör och Stehag.

Fyra sjöar 80 km

Turen är för dig som vill svalka dig med jämna mellanrum. Med början i Höör passerar du Tjörnarpssjön, Kvesarumssjön, Bosarpasjön och sist men inte minst Ringsjön. Och svalka dig kan du behöva efter många härliga backar upp och ner. Från Linderöd susar du fram på den gamla banvallen hela vägen in i Hörby. Turen passerar flera boenden i tätorterna, i Frostavallen och intill Ringsjön. Matställen hittar du i Tjörnarp och Fulltofta. Tåg går till Höör och Tjörnarp.

Toppen 91 km

Turen passerar nära MittSkånes högsta topp som också är Skånes näst högsta. Så detta är en tur för den som tycker om backar. Från Hörby cyklar du uppåt på Linderödsåsen längs den gamla banvallen och vidare på små vägar till Bike point Lina & Evas lanthandel. Snart har du nått en högsta punkt på 185 möh. Högsta toppen på 212 möh är strax norr om Önneköp. Sedan bär det av neråt mot Öveds kloster. Några backar till hinner det bli längs höjden ovanför Vombsjösänken som tar dig förbi Hjularöds slott och utsikten vid Bligehöj. Lägsta punkten på 56 möh når du vid Ringsjön. Turförslaget har flera trevliga boenden, matställen och platser där du kan proviantera. Vill du ta dig hit med tåg gör du turen lite längre och börjar i Eslöv eller Höör.

Mölleriket och Stehag

I området runt Stockamöllan, Billinge och Stehag finns många nästintill bilfria grusvägar och flera gång- och cykelvägar. Tillsammans med ett omväxlande kulturlandskap och gott om fikamöjligheter gör detta området till ett perfekt utflyktsmål för den cykelsugne. Turerna är allt ifrån några kilometer upp till flera mil långa, och möjligheterna att variera sig är många. Cykelrundorna inte markerade i naturen.

Önneköp

Cykelslingorna i området runt Kölleröd och Önneköp gör det lätt för dig som besökare att hitta ditt eget favoritställe längs de varsamt trafikerade vägarna öster om Hörby. Slingorna inbjuder till cykling på upp till 2 mil men passar även för vandring. Flera går bra att kombinera för den som vill cykla ännu längre. Olofs och Pickelhattakroken är däremot bättre lämpade till vandring.

Önneköps Lanthandel erbjuder cykeluthyrning, alla cyklar är av dammodell och cykelhjälmar ingår. Cykelkorg finns på alla cyklar och även barnsitsar finns.

Banvallscykling i MittSkåne

Banvallsled Hörby – Kristianstad

Banvallen mellan Hörby – Tollarp – Kristianstad är 43 km lång och går längs med asfalt- och grusvägar, på smalare och bredare spår. Under turen får du njuta av gamla stationshus och banvaktsstugor och uppleva vackra Linderödsåsen och slättlandskapet mot Kristianstad.

Hörby – Tollarp – Kristianstad 

 

Banvallsled Örtofta – Kävlinge

Mellan Örtofta och Kävlinge ligger banvallen kvar som en grusad cykelväg. På vägen passerar du ett par stationer och Lilla Harrie banvaktstuga. Leden är drygt 10 km lång.

Örtofta och Kävlinge