Personlig guidning i trädgård och natur

Personlig guidning i trädgård och natur

Lotta Ihse

– familjeutflykt, trädgårdsvisning och naturguidning –

Det är en fröjd att söka sig ut på landet i MittSkåne. Här öppnar sig landskapet och känslan av överblick och frihet stärks när blicken får vila över öppna åkrar och fält. Här ligger Tilia Trädgård & Natur. En synnerligen magisk, naturlik och vacker trädgård. 

– Ja, det är lite som en tämjd natur, berättar Eva Karlsson som driver Tilia Trädgård & Natur.

– Jag har både stora träd, buskar och låga växter här. Allt för att efterlikna naturen. 

Här trivs djur och människor 

Eva, som brukar visa sin trädgård under till exempel evenemanget Tusen trädgårdar, ger en rundtur i den just nu lite vårsömniga trädgården. Ett par olika vårblommor sträcker sig upp från marken och aprikosträdet har fått skira ljusrosa blommor. Några fritt springande höns skyndar sig iväg när vi kommer. Men småfåglarnas sång hörs ljudligt och intensivt.

– När vi flyttade hit så fanns det bara talgoxar och blåmesar i trädgården. Men nu verkar vår tämjda naturträdgård bjuda in en massa olika arter. Jag har både stjärtmesar och ärtsångare som bjuder på fin sång, säger Eva.

Och just djuren verkar trivas hos Eva. Här bor lurviga kaniner, ankor i dammen och här finns också en bikupa. 

– Det är roligt för familjer med barn att komma hit. Barnen brukar klappa kaninerna och kika på ankorna och hönsen, konstaterar Eva.  

Öppet för trädgårdsbesök

Eva berättar att hon har sin trädgård öppen för besök och att besökare kan boka guidade visningar. Under sommaren har hon också fasta datum där hon bland annat bjuder in till att få veta med om hur det är att bo på landet.

– Det är många som är sugna på att flytta ut på landet. De vill leva mer naturnära, odla sin egen mat och kanske ha djur. Då kan man komma hit och få höra mig berätta om hur det är leva så här och vad man kan tänka på.

Trädgårdsråd och bukettinspiration


Eva som är utbildad hortonom och har arbetat många år på Åkarps Allväxtcenter började sin karriär som egenföretagare med att driva en egen platskola hemma på gården. Efter några år la hon ner plantskolan men hjälper fortfarande trädgårdsägare att planera sina trädgårdar. 

– Vi går runt i deras trädgård och jag ger råd om växtval och hur de kan få sin trädgård levande, berättar Eva.

– Jag erbjuder också inspiration till hur man fixar buketter. I sommar kommer det bli några sådana ”bukettinspirationstillfällen”.

Eva kommer också att vara med på Malmö Garden Show och i maj finns hon på Bosjökloster och medverkar under deras Lantlivsdagar. 

– Då kommer jag att berätta om mina guidningar i trädgård och natur. Och om livet på landet.

Guidning i naturen

Eva erbjuder också guidning i naturen. Hon arrangerar promenader i Fulltofta och delger kunskaper om vilka växter som är ätliga och vad man kan göra med dem. Hon tar också med människor ut för att berätta om trädens hemliga liv. 

– Jag är norrländska och uppväxt med natur. Så min trädgård och naturguidningarna har känts som att komma hem. Jag älskar att få ta med människor ut och visa på hur träd faktiskt funkar, varför det känns så gott att få krama dem och vad som händer med oss när vi gör det. Kanske utmanar jag någons föreställningar om natur och träd? Framför allt brukar det i alla fall bli fina samtal ihop med en kopp vildmarkste efteråt.

Ta reda på mer om Tilia trädgård och natur >>