Slott

Genom tiderna har de befolkats av kungar och prinsessor, helgon och biskoppar, hertiginnor och grevar och tjänstehjon och kloka gummor… Nu har du chansen att besöka våra MittSkånska slott och känna historiens vingslag mellan tjocka murar, under tinnar och torn och i bedårande vackra slottsparker. Välkommen till slotten i MittSkåne – en storslagen upplevelse.

 

Trollenäs Slott

Trollenäs Slott liknar ett äkta sagoslott med tinnar och torn och en fantastiskt kringliggande Slottspark. Slottet nämndes första gången 1559 och har varit i familjen Trolles ägo sedan 1682. Slottet är byggt i en blandning av senmedeltida skånsk/dansk tegelarkitektur och franskinsperad renässans. Under sommarhalvåret erbjuds guidade turer på slottet och dessutom kan man alltid förboka en gruppvisning med självaste slottsfrun Unni Trolle som guide. Borgstugan som ligger i den fina parken har öppet stora delar av året och bjuder på goda soppor, mackor och härliga hembakade godsaker och nybryggt kaffe. Njut vid borden under de lummiga träden med utsikt till slottet eller slå er ner i värmen inomhus i de rustika mysiga cafélokalerna. Vill du gifta dig – eller arrangera en storslagen konferens går det också bra på Trollenäs.

Fulltofta slott 

Här är det fokus på gourmetmat och dryck. Den nybyggda Festlokalen som tillhör Fulltofta Slott ligger i den vackra syrenparken. Den är på 230 kvm, har 5 meter i takhöjd och hela övervåningen är en magnifik takterrass i italiensk granit. Här kan man ha bröllop, firmafest, släktkalas eller jubileum. Men man kan också anmäla sig som privatperson när det bjuds in till specialarrangemang som vinprovningar, middagar med gästkockar och andra spännande arrangemang. Ett antal söndagar varje år är det möjligt att äta söndagsmiddag och höra ett inspirerande föredrag av historikern Dick Harrison. Men de här middagarna blir snabbt fullbokade.

Besöker man Fulltofta bör man också ta en titt på Fulltofta Kyrka som är känd för sina enastående takmålningar från 1400-talet. På denna plats har både en kung dött och ett helgon fötts. Legenden om den heliga Magnhild är knuten till Fulltofta. Hon var en from kvinna från bygden, som mördades av sin sonhustru 1215. När hennes likfölje vilade en stund, sprang en källa upp på platsen. Hon blev därefter helgonförklarad av ärkebiskop Andreas Sunesen. Magnhild blev föremål för stor vördnad och stora skaror vallfärdade till hennes grav vid kyrkan.

Bosjökloster http://www.bosjokloster.se/sv-SE

Bosjökloster är lätt att besöka. Här är det nämligen öppet 365 dagar om året. Man är alltid välkommen att gå en promenad i den fina slottsparken. Roligast är det kanske på sommarhalvåret då här finns djur att klappa, båtar att ro i och gröna gräsmattor att slå sig ner på. Fast även på ruskigare årstider väntar fina upplevelser. På slottet hålls det utställningar, konserter, julmarknad och andra trevligheter. Här finns också trädgårdscafé och restaurang. Kolla på hemsidan när det är öppet. Självklart kan man också gifta sig här eller ställa till med konferens eller fest. Eksakt när klostret byggdes vet ingen. Men år 1181 skrev påven Lucius under ett dokument där han bekräftar klostrets privilegier. 1536 infördes reformationen i Danmark och kronan lade beslag på alla kloster. Sedan dess har Bosjökloster haft en färgsprakande historia med många olika ägare. Hela året erbjuds guidade visningar som lär dig mycket mer om slottet och dets gripande nästa 1000 år långa historia.

Ellinge Slott 

Ellinge Slott är ett av Skånes äldsta gods med anor från 1100-talet. Ellinge tillhörde under medeltiden flera av Danmarks mäktigaste släkter och spelade därför en viktig roll i Danmarks historia. Innanför de vitputsade murarna arrangeras konferenser, romantiska bröllop, festliga kalas och exklusiva middagar efter individuella önskemål. Slottet har även 12 övernattningsrum med plats för 24 övernattande gäster.

På Ellinge Slott destilleras även vodka. Purity Vodka är en svensk ekologisk ultra premium vodka som görs på höstvete och mältat korn. Vodkan destilleras hela 34 gånger i en specialkonstruerad destillationspanna. Resultatet är en vodka som har en sådan kvalitet att den inte behöver filtreras. Som grupp kan man förboka visningar av både slottet och vodka destilleriet.

Örtofta Slott

Örtofta Slott kan du sova som en prins eller prinsessa. Förutom möjligheten att ha stor fest, bröllop eller konferens så driver slottet även hotellverksamhet i ett tiotal unika sovgemak. Alla rum är döpta efter tidigare ägare allt sedan 1380 då Trugot Has bebodde Örtofta. Naturligtvis väntar en härlig frukostbuffet efter en natt på slottet.

Örtofta, som har varit känt sedan 1000-talet är ett av Skånes äldsta, och under medeltiden, mest betydelsefulla gods. Slottet har präglat bygden under århundraden och var förr den enda möjligheten till sysselsättning för bygdens befolkning – något som ändrades när sockerbruket anlades i trakten på 1800-talet. Vid sekelskiftet 1900 sysselsatte godset ännu omkring 200 man och stallarna var fyllda med ett 30-tal hästar.

Skarhult Slott

Skarhult Slott har de senaste 4 åren haft mycket välbesökta utställningar på slottet. De har handlat om kvinnornas historia på slottet. Deras makt, deras kärleksliv och deras barn. Kvinnornas del av de skånska slottens historia har varit helt försummat ända fram tills i dag. Men i verkligheten spelade de en stor och viktig roll som nu kan ses med egna ögon på Skarhult Slott. Sommaren 2017 kommer det som något nytt även erbjudas rundvisningar utöver själva utställningslokalerna. Flera guidade turer erbjuds dagligen.

I dag driver Skarhult Slott även lantbruk – och missa inte att köpa ett flak ekologiska ägg i den lilla obemannade gårdsbutiken mitt emot slottet.

 
 
 
Copyright © 2018 MittSkåne Turism, All rights reserved | design Unik Grafik