Vandra

Att vandra är ett härligt sätt att uppleva natur, vackra landskap, frisk luft… och precis lagom mycket motion. Packa en karta och en matsäck, ställ bilen och låt all elektronik och alla vardagsbekymmer stanna hemma. Traska ut i vår härliga natur och känn hur stressen släpper och batterierna laddas upp igen.

MittSkåne är perfekt att vandra i. Här finns öppna vidder, tät skog, backiga landskap och glittrande sjöar. Här finns också massor av noga markerade vandringsleder och det är aldrig särskilt långt till ett mysigt Bed & Breakfast eller ett charmigt fikaställe med nygräddade kanelbullar och rykande hett kaffe.

Vandring, Erika Johansson

Skåneleden
Skåneleden är en seriös vandringssträcka på sammanlagt mer än 1000 km vandringsled. En del av sträckan går genom MittSkåne och här – precis som på resten av Skåneleden – hittar du bålplatser, picknick bord, rastplatser och vindskydd för övernattning. På Skåneleden i MittSkåne kan du välja en stillsampromenad en eftermiddag – eller flera dagars vandring med full packning. Från Skåneleden kan man verkligen njuta MittSkånes varierande landskap med allt från ljusgröna bokskogar till klippformationer, fornminnen och ett rikt djurliv.

Läs mer om Skåneleden

Fulltofta 2015-05-14 (5)

Fulltofta Strövområde
Fulltofta strövområde är ett fint område med en rad markerade vandringsstigar i varierande längd. I mitten ligger Fulltofta Naturcentrum som bjuder på både café, utställning, grillplatser, skogslekplats och en detektivtur för barn med fokus på natur. Här kan man lära känna spåren efter skogens vilda djur.

Trädpromenaden är det senaste tillskottet i Fulltofta strövområde och går genom en djup ravin. 300 träplankor på höga träpålar gör det möjligt att promenera uppe bland trädkronorna. Promenaden är 50 meter lång och är både rullstols- och barnvagnsvänlig.

slide-start-1

Det finns hela 10 markerade stigar och tre av dem är särskilt anpassade för rullstolar och/eller barnvagnar. Skåneleden passerar Fulltofta Strövområde – så vill du, kan du fortsätta gå i flera dagar!
Fulltofta är ett av landets största områden med fornåkrar och odlingsrösen från stenåldern. I Fulltofta finns många stenar med en historia att berätta. Håll utkik efter odlingsrösen och torpruiner, som finns lite varstans i området. De vittnar om tider då området brukats och varit bebott. För den nyfikna finns en särskild kulturstig som berättar mer om områdets historia.

I Storhägnet finns ca 50 avelsstorkar för uppfödning av storkungar. Informationstavlor berättar om projektets mål med att återfå en livskraftig stam av vit stork i Skåne.
Läs mer om Fulltofta Strövområde

Hitta till Fulltofta Naturcentrum

Storkar (6)

 

Frostavallen
På våren silas solljuset genom det ljusgröna lövverket och bland tusentals blommande vitsippor är det svårt att inte bli en smula lycklig. Vintertid är det härligt att speja efter snöflingor med vantklädda fingrar runt termoskoppen. På Frostavallens strövområde förutom den magiska skogen, glittrande sjöar och öppna landskap. Det finns också branta klippblock och raviner från gamla vulkaner. På hösten bjuds det på en färgsprakande symfoni av orange, rött och gult. På Frostavallen kan man beroende på årstiden bada, fiska och naturligtvis vandra längs de markerade vandringslederna. Både Pilgrimsleden och Skåneleden går genom området och det finns gott om platser att rasta på – flera med grillplats. Självklart finns det också vindskydd för den som tycker om att sova i det fria.

Läs mer om Frostavallen

Hitta till Frostavallen

vitsippor

Linderödsåsen
Linderödsåsen kan man utforska både genom att vandra, cykla eller genom att köra bil eller motorcykel. Här finns gott om både naturupplevelser och kulturupplevelser att beundra längs vägen.
Utmed Linderödsåsen slingrar sig de två rutterna Bastslingan och Hjortslingan. Längs Hjortslingan är det inte ovanligt att träffa på just hjortar – men även rådjur och vildsvin. Här vandrar du genom Verkeåns naturreservat, förbi Skånes högsta vattenfall Hallamölla. Du kommer också förbi Christinehofs Slott och Ekopark samt en rad fornminnen.
Bastslingan är uppkallad efter den lindbast som flätades här och användes till korgar, redskap, rep och mycket annat och har spelat en stor roll i områdets historia.. Bastslingan tar dig genom den norra delen av Linderödsåsen förbi små åkrar, ängar och en rad historiska fornminnen från både järn- och bronsålder. Skogen här har nyligen utnämnts till en av de 100 mest bevaringsvärda skogarna i hela Europa.

Läs mer om Linderödsåsen

Utomhusmatlagning sommar, Erika Johansson

 
 
 
Copyright © 2018 MittSkåne Turism, All rights reserved | design Unik Grafik