Kultur

Från fornminnen till kannibaler – Antingen du brinner för stenåldersfynd, klassiska konserter i sommarnatten, loppisar eller små originella museér med personlighet har du hittat rätt när du kommer till MittSkåne. Här bjuds på en färgrik repertoar av kalkmålningar, jazz, konstutställningar, matvandringar och runstenar – och just det: kannibaler. Välkommen till ett rikt och lokalt kulturliv.

Bosjökloster

Konst
Det Skånska landskapet har genom tiderna varit stor inspiration för konstnärer och även i MittSkåne hålls varje år en egen Konstrunda. Här bjuder traktens konstnärer in till öppet hus och visar sina alster. Man har rik möjlighet för att både prata med konstnärerna själva och köpa med sig ett minne hem till väggen. Flera av de välbesökta Slotten, så som Bosjökloster och Trollenäs har konstutställningar där de gamla slottsstallen eller verkstäderna har inretts till ljusa, fräscha gallerier och utställningslokaler. Även i de lite större städerna Eslöv, Hörby och Höör hittar du ateljéer och små gallerier.

MatmassanJonasLarsson5

Mat
Skåne kallas inte för inte för Sveriges skafferi. Man behöver inte köra långt i MittSkåne för att hitta en bedårande gårdsbutik som säljer lokalproducerade delikatesser, frukt och bär, viltkött, ekologiska grönsaker eller gårdsproducerade ostar. Vill du veta hur en helt äkta Skåning går till bords kan du prova A Slice of Swedish Hospitality. Här öppnar matglada ”infödda” upp sina hem för turister för att få bjuda på mat, prata om mat och om Skåne. Ett annat sätt att få en oförglömlig matupplevelse är att själv hitta sina ingredienser i skog och mark och under kunnig ledning laga en trerätters över öppen eld och njuta den under bar himmel. En gång om året bjuds det dessutom in till MittSkånes Matmässa där man kan provsmaka sig igenom en rad lokalproducerade råvaror och delikatesser samlade alla på ett ställe.

Hajkäft, Arnolds kannibalmuseum

Muséer
Området präglas av en rad lokala entusiaster som med stor iver samlat ihop så mycket om sin passion att de öppnat ett helt museum. Således kan du besöka ett Leksaksmuseum, ett Kannibalmuseum(!) ett Lanthandelsmuseum och ett Flyg & Hemvärnsmuseum. Vill du se andra historiska utställningar finns det både Hörby Museum, Eslövs Stadsmuseum och varierande utställningar på slotten i trakten. Exempelvis på Skarhult Slott där det i år visas hela tre utställningar: Här kan du fördjupa dig i kvinnors livsöden på Slotten, barnens vardag och historiens varmblodiga älskare och älskarinnor.

Skog-Bjäret-Frostavallen

Fornminnen och historia
Tro det eller ej men på stenåldern var Skåne landfast med Själland (utan en viss bro) och särskilt i MittSkåne finns många spännande fynd från stenåldern och andra delar av forntiden. Man kan fortfarande se områden där de odlade grödor, man har hittat rester av redskap och vapen och det finns gravplatser och runor att besöka. I området arrangeras en rad guidade turer under året. Den som intresserar sig för lite nyare historia kan bland annat besöka Karl den XI stenar placerade i en prästgårdspark från 1600-talet. Ringugnen vid före detta Gunnarps Tegelbruk i Tjörnarp, från 1898 eller Berggrenska gården: En av de äldsta gårdarna i Höör, troligen från slutet av 1700-talet där det nu finns kulturcafé och utställningar.

Sankt Olofs kyrka

Kyrkor
Eftersom Skåne genom århundraden varit ett av de välställda landskapen i Sverige hade man råd att bygga ganska många kyrkor. Det präglar i dag landskapet eftersom man bakom var och varannan vägkrök skymtar ett nytt kyrktorn. Från till exempel Östra Karaby Kyrka kan man i klart väder skymta så mycket som 45 andra kyrktorn. Ett härligt kulturarv att botanisera i. I MittSkåne gömmer sig romantiska små kapell hörande till traktens slott, många kyrkor som kan dateras helt tillbaka till 1100-talet och en rad kyrkor i en helt annan stil som invigdes under 1800-talet och den helt moderna byggnaden ”Ljusets Kapell” i Eslöv. Ett mycket omtyckt besöksmål är även de unika kalkmålningarna från 1400-talet i Fulltofta Kyrka.

_MG_4757

Musikfestivaler, Loppis och markander
En Skånsk stad med respekt för sig själv ställer till med minst en marknad om året. I MittSkåne får du inte missa Höörs Marknad och Tivoli mitt i augusti eller Eslövs Vårmarknad sista helgen i maj. Hörby Marknad pågår den 6-7 juli i år och skulle man missa något av dessa datum finns det massor av loppisar längs de slingrande landsvägarna att fynda bland. Bland musikintresserade vallfärdas det till Stockamöllan Jazz & Swing festival i juni och till Hörby Kulturkalas den 24 maj som bjuder på ett brett urval av populära artister för hela familjen. Håll också koll på de många slotten i trakten där det speciellt under sommarmånaderna ofta arrangeras stämningsfulla utomhuskonserter i sommarnatten.

 
 
 
Copyright © 2018 MittSkåne Turism, All rights reserved | design Unik Grafik