- Hem
- Förstudie Ledutveckling

I MittSkåne finns det många småföretagare inom turistnäringen som baserar sina verksamheter på vad naturen har att erbjuda. Oftast har de väldigt god lokalkännedom om vilka leder och intressanta sevärdheter som finns i deras närhet. Dessa utvecklar de attraktiva tjänster ifrån vilket lockar folk till orterna och landsbygden.
På senare tid har det framkommit att det finns ett behov av att göra en ordentlig inventering bland MittSkånes leder kopplat till faciliteter, boenden, kulturvärden, hållplatser för kollektivtrafiken, mat och dryck osv, vilket är något de varken har tid eller resurser till att genomföra på egen hand. Var saknas det sträckningar? Kan vi leda vandrare in i vår bygd? Vem skulle jag kunna starta samarbete med?
Företagarna vill vidareutveckla sina verksamheter, skapa nya samarbeten och tjänster för att öka sin omsättning, stärka orten de verkar på och locka fler besökare till landsbygden, men saknar överblicken och fågelperspektivet på MittSkånes utbud inom ovannämnda områden.
Genom en gemensam satsning på ledutveckling i MittSkåne med inventering, behovs- och bristanalyser ur målgruppsperspektiv kan inte bara en strategisk handlingsplan för långsiktigt hållbar ledutveckling i MittSkåne fastställas, utan även ett underlag arbetas fram som ska stärka och motivera fortsatta satsningar bland de företag och näringar som verkar på landsbygden.
Detta är ett projekt som kommer inte bara kommer att gagna företagarna i MittSkåne, utan även destinationens invånare.
Snabba fakta
Läs rapporten: Ledutveckling med MittSkånes företagare i fokus (pdf)
Projektnamn: Ledutveckling med MittSkånes företag i fokus
Finansierat av: Leader MittSkåne Utveckling och Jordbruksfonden samt Eslöv, Hörby & Höörs kommuner
Projektägare: Visit MittSkåne / Hörby kommun
Intressenter: Företagare inom besöksnäringen, föreningar, privatpersoner, markägare.
Beviljat stöd: 401 101 kr
Projektperiod: jan – sep 2019
Läs vår ansökan om projektstöd till Jordbruksverket
Länk till Leader MittSkåne utveckling

Syfte & Mål
Syftet med projektet är att genom inventering, kartläggning, behovs- och målgruppsanalyser få en bild över rådande infrastrukturer kring MittSkånes leder samt aktiva näringar kopplade till dessa.
Målet med projektet är att skapa en strategisk handlingsplan för ledutveckling i MittSkåne som är byggd utifrån målgruppens och besökarens behov. Denna ska sedan utgöra en grund för ett kommande genomförandeprojekt inom ledutveckling.
Målet är även att skapa ett underlag som kan användas av aktiva näringsverksamheter på landsbygden för att skapa nya affärsmöjligheter och branschöverskridande samarbeten kopplat till lederna.
Målet på lång sikt är att säkerställa infrastrukturen kring lederna i MittSkåne samt att säkerställa att företagen på landsbygden överlever och kan utvecklas genom en gemensam satsning. Detta kan inte bara leda till nyanställningar inom företagen och att besökarantalet på landsbygden ökar, utan att även nya verksamheter startas upp.
Sammanfattning
Följande punkter sammanfattar de slutsatser, rekommendationer och prioriterade projekt som framkommit i projektet ledutveckling MittSkåne. Strategin är vägledande för Visit MittSkånes fortsatta arbetet för ledutveckling.
Läs den rapporten Ledutveckling med Mittskånes företagare i fokus (pdf)
Titta på inventeringskartorna (pdf).
Övergripande rekommendationer
- Ta till vara på föreningarnas engagemang för ledutveckling och undersök föreningarnas intresse för att vara delaktiga i etablering, skötsel och underhåll av lederna.
- Hitta goda exempel på föreningsledd ledutveckling som kan fungera som modell i det fortsatta arbetet med ledutveckling.
- Sök samarbete med entreprenörer utanför MittSkånes geografiska område
- Undersök hur skyltning från tätort/ hållplats kan förbättras
- Samverka med lokala aktörer för att utveckla service vid noder och leder
- Fortsätt samarbetet med projektet Tillsammans för Biosfärområde Vombsjösänkan för att stärka besöksnäringen i och kring Vombsjösänkan (Eslövs kommun). Förslagsvis genom gemensamma evenemang.
- Fortsätt samarbete med projektet Geopark Skåne i den mån det är möjligt för att stärka varandras projekt och besöksnäringen. Förslagsvis kring ledutveckling i Stenskogen.
- Tillgängliggör resultatet av inventeringen för intresserade företag för att underlätta för företagen att utifrån kartan hitta nya samarbetspartners.
- Öka kännedomen om varandras digitala verktyg och öka besökares möjligheter att hitta till apparna för att möta efterfrågan inom området, till exempel hyrcyklar.
- Lättillgänglig, uppdaterad och interaktiv information om leders sträckningar och turistiska infrastruktur bör vara ett mål.
Sammanfattning vandringsleder
- Dra nytta av Skåneledens starka varumärke och undersök vilka ytterligare möjligheter det finns att koppla samman byar och besöksmål med leden.
- Samverka med lokala aktörer för att utöka serviceutbudet längs Skåneleden.
- Pilgrimsvägen har stor potential att kunna bidra till besöksnäringen men en sådan utveckling behöver ske i samråd med Svenska kyrkan och markägare.
- Visit MittSkåne bör fånga upp det växande intresset för pilgrimsvandring genom att erbjuda information och skapa intresse för leden på Vandra i MittSkånes hemsida.
Sammanfattning cykelleder
- Undersök närmare hur möjligheterna ser ut att förlägga cykelvägar utanför Trafikverkets geografiska område och om det går att hitta andra samarbetspartners och finansieringsmöjligheter.
- Ta fram turförslag riktat mot olika målgrupper, som ett första steg i att etablera MittSkåne som en cykeldestination.
- Lyft fram de turförslag som framkommit i projektet samt de områden som har ett sammanhängande nätverk av lågtrafikerade grusvägar.
- Marknadsför turförslag och möjligheter till cykling så att besökare för kännedom om vad som står till buds i MittSkåne.
- För dialog med Region Skåne var en ny regional cykelväg bör dras för att på bästa sätt stärka besöksnäringen i MittSkåne
- Lyft fram värdet av att kunna cykla runt Ringsjöarna för besöksnäringen för Trafikverket, Region Skåne och kommunerna.
- Genom olika insatser tillsammans med intressenter skapa intresse och undersöka lämplighet för MTB/ stigcykling i området i och kring Frostavallen.
Sammanfattning vattenleder
Kävlingeån
- Skapa intresse för ån och lyfta fram sevärdheter längs sträckan
- Dra nytta av Biosfärområdets varumärke
- Hitta entreprenör som är intresserad av uthyrning
- Arbeta för iordningställande av nya lägerplatser, rastplatser, toaletter etc.
Rönne å
- Lyft fram sevärdheter längs sträckan, beskrivningar av sevärdheter längs sträckan saknas.
- Arbeta för iordningställande av fler lägerplatser med vindskydd
- Bevaka möjligheten att utöka kanotleden med sträckan västra Ringsjön – Stockamöllan i samband med Rönne å – projektet.
Sammanfattning ridleder
- Satsa hellre på slingor än leder.
- Nya leder bör utvecklas tillsammans med användare eftersom att önskemålen är specifika.
- Nya slingor utvecklas förslagsvis i Fulltofta strövområde.

Sarah Berg
- Kommunikatör
- 0415-37 85 20
- sarah.berg@visitmittskane.se