Konst

I MittSkåne älskar vi konst. Den finns både inne och ute. Som hantverk och som tavlor, på gallerier, museer och som härliga utflyktsmål. Välkommen till MittSkåne för att titta på konst. Här hittar du alster som det inte finns maken till någon annan stans.

Björkhaga Trädgårdsgalleri 

Björkhaga Trädgårdsgalleri är en kombination av två livslånga drömmar. Den ena att bedriva galleri, den andra att skapa en trädgård. På Björkhaga finner du en alldeles underbar konstpark. Det är en härlig blandning av park och konst. Här hänger konsten ute i alla väder för att smycka och inspirera och parken är kryddad med massor av möjlighet till lek för små besökare. På Björkhaga utställer varierande gästkonstnärer och det finns både ett litet galleri och tillika en butik. På väg till eller från Björkhaga rekommenderas ett stop i Östra Sallerups kulturhus. Här finns allt från café till utställningar, loppis och guidade turer vid olika tillfällen. Kolla hemsidan för att se vad som är på gång just nu…

Bosjökloster

Bosjökloster är alltid värt en utflykt. Slottsparken har öppet varje dag året om. Delar av slottet samt utställningar har öppet i sommahalvåret. Här är alltid någon utställning på gång. Det kan vara både konst och konsthantverk – ofta ett par olika. I en del av slottet kan även den historieintresserade besöka nunnornas refektorium i Klostervalven, kyrkan från 1100-talet och den lilla örtagården med krydd- och medicinalväxter. För yngre besökare är det ofta djuren i parken och roddbåtarna som är mest populära. När hungern smyger fram finns det mycket gott i slottets café.

Torsten Andersson

En endaste dag om året har du chansen att besöka Solförrådet i Benarp. Här levde och verkade konstnären Torsten Andersson fram till 2009. Sedan 2010 arrangeras varje år en utställning med ett urval verk ur Identitetsfrisen i Solförrådet i Benarp. Parallellt äger i ateljén ett möte rum mellan verk av en inbjuden konstnär och Torsten Andersson. Enligt önskemål av honom själv äger utställningen rum under en dag, den 6 juni, Torsten Anderssons födelsedag. Så sätt kryss i kalendern i god tid. Annars får du vänta till nästa år. Fikan kan du ta på @lantis. Här kan man sitta ute och äta kakor eller en lätt lunch från det lilla ekologiska rawfood caféet. Passa på att handla delikatesser i gårdsbutiken och småprata med hönsen som traskar runt på grusplanen mellan caféborden.

Konstrundan

Konstrundan i MittSkåne går av stapeln varje år under påsken. 2017 är det extra speciellt eftersom det är 15-års jubileum. Det bjuds på en unik jubileumsutställning förutom den ordinarie utställningen på Konstrundan under påsken. Alla medverkande konstnärer är inbjudna att skapa ett konstverk där 15 i någon form skall finnas med i verket. Alla verk kostar under 1500 kronor. Endast ett original finns av varje. Här gäller som alltid, “först till kvarn”. Samlingsutställningen där alla medverkande konstnärer visa att par av sina verk är som vanligt på Konsthallen Fogdaröd i Höör. Efter det kan du stanna till på Hardys. Här serveras allt från glass till stora hamburgare och hett kaffe.

Lars Nedmar

Mitt emot Frostavallens parkering gömmer sig också ett litet galleri. Här visas Lars Nedmars verk. Av hans funderingar genom åren har han skapat bilder och skulpturer där han ofta formar och svetsar järn/plåt blandat med trä och annat material. Kombinera med en långpromenad i Frostavallens strövområde. Här kan du uppleva naturens egen konst. Omgivningarna längs de tydligt markerade slingorna är bitvis bländande vacker. Ta en rejäl klassisk lunch på Stiftsgården Åkersberg före eller efter. Här serveras god skånsk mat av lokala råvaror och dessutom finns här alltid en utställning med varierande konstnärer.

Kulturhuset Anders

1989 invigdes konsthallen i Kulturhuset Anders, helt ett verk av ideella krafter. Sedan dess har Höörs konstförening hyrt konsthallen och arrangerar ungefär tio utställningar per år i den ljusa och vackra lokalen. På kulturhuset kan du också se på glas. Glashyttan öppnades i 2008 och här tillverkas traditionellt munblåst glas, konst samt reproduktioner av Skånskt barockglas. Evenemang och provapåglasblåsning för privatpersoner och företag är en återkommande och uppskattad aktivitet. Ta en lunch eller en fika på Höörs gästis i närheten före eller efter kulturhuset. Här bjuds på lokala råvaror och god mat i en vacker miljö i det nyrestaurerade gästgiveriet.

Utöver de konstupplevelser vi har nämnt här kan du hitta mer inspiration till ytterligare besök genom att klicka här.

 
 
 
Copyright © 2018 MittSkåne Turism, All rights reserved | design Unik Grafik