Härliga vinterutflykter i MittSkåne

I MittSkåne hittar du den härliga blandningen av hur platta vidsträckta Skånska slätter börjar bli skog och sjöar och ett landskap som präglas av vatten, träd och mörka skogar. Här är fantastiska möjligheter för härliga utflykter för alla åldrar. Natur, mysiga fik och kulturella upplevelser.

 

fulltofta_naturcentrum_mittskane

 

Fulltofta Naturcentrum
Här finns det massor av möjligheter för att (prova på) vandra. Markerade vandringsstigar –från få kilometer till låga dagsturer. Det finns leder som är lämpade för barnvagn och rullstol och tuffare stigar i terräng. På Fulltofta Naturcentrum finns det både ett mysigt café och en utställning i den inredda gamla ladan. Utställningen fokuserar på de avtryck vi människor gör i naturen. I caféet hittar du bullar och kakor, rykande hett kaffe och någon lätt lunch. På Fulltofta finns det också en ”trädpromenad” – en stabil gångbro en bra bit över marken där man kan se livet i träden på närmre håll. Barnvagnar och rullstolar kan också följa med på den lilla vandringen. En bit bort i skogen hittar ni en sagostubbe, där det ibland berättas sagor för små vandrare (och deras föräldrar).

 

arnolds_kannibalmuseum_mittskane

 

Arnolds Kannibal Museum

Precis i utkanten av charmiga lilla Önneköp svänger man skarpt höger. Där vägen slutar möts man av en hel hop höns i färgstrålande fjäderprakt och imponerande storlek. På den lilla gården skuttar en några katter åt sidan och här står imponerande skrotkonst och utskurna trästatyer. Och så dyker Arnold upp. Han är en äkta äventyrare som har rest i över 160 av världens länder. Från sina hårresande upptäcktsresor har han samlat på sig allt från skrumphuvuden till ormskinn och spjut och vapen, mixturer från häxdoktorer och ett äkta tigerhuvud. Arnold kan berätta en historia om varenda pinal i den gamla ladan. Och vissa är så spännande så att nackhåren reser sig. (Men kom ihåg att boka tid för besöket i förväg) Missa inte heller loppisen på gården där Arnolds gemål säljer fina gamla grejer, möbler, porslin och vintage. I den pyttelilla byn Önneköp kan ni passa på kolla in Lanthandelsmuseet och något så exotiskt som ett kombinerat konditori och Thaiställe. Det är en helt ny upplevelse att äta kanelbullar medans currydoften sprider sig från köket. Mer information om Kannibalmuseet.

 

fjallmossen_mittskane

 

Fjällmossen fågelskyddsområde och kulturmiljö

Fjällmossen anses vara Europas sydligaste mosse. I dess unika natur växer faktiskt hjortron och på våren kan man beskåda livliga orrspel. Den unika naturen med den skoglösa mossen i centrum kantad av björkskog, har ett naturvärde av internationella mått. Här finns ett fågelskyddsområde för den som är intresserad av fågelliv. Vill man uppleva Fjällmossen om området omkring kan man välja att cykla eller vandra den 7 kilometer långa leden Pickelhattakroken. Mossen och omgivningarna har påverkats av det småskaliga lantbruk som bedrivits, troligen sedan järnålder. Till en början användes markerna som betesmarker åt djuren, senare blev de bördigare områdena röjda på sten och användes som åkermark. Detta är en naturmiljö som samtidigt är en kulturmiljö skapad av människorna som har levat här. Den är rik på förekomst av kulturvärden som stengärden, odlingsrösen, fossil åkermark, gamla torp och vägar… Mer information om turen och Hotspot Kolleröd som har tagit fram den hittar du här.  Turen går inte långt från det Kinesiska Templet Yangtorp som man kan besöka för att äta vegetariskt eller boka in sig på en fotmassage, kinesisk behandling eller et dags-spa. Boka i förväg!

Holma Skogsträdgård

Holma Skogsträdgård är en demonstrationsträdgård. Här är det öppet året runt. Grinden är bara stängd för att kaniner och rådjur inte ska ta sig in. Redan 2004 började man att anlägga trädgården och varannan söndag (i jämna veckor) finns det någon på plats som både kan visa runt och berätta om projektet. Andra dagar är det fritt fram för både barn och vuxna att undersöka trädgården, bygga vidare på insektshotellet, leta efter övervintrande kryddväxter, lyfta på grenar och blad för att se vilka filurer som övervintrar här, artbestämma träden och hugga in på en medhavd matsäck och dricka varm choklad i vinterskogen.

 

1600-tals_vandring_mittskane

 

Karl XI stenar – en historisk plats i en spännande bygd

Parkanläggningen är en av ett fåtal bevarade 1600-talsparker i Europa. Parken skapades under 1600-talets senare del i en tid med mycket krig och splittring där svenskar och danskar slogs mot varandra. Den är närmare 5 hektar stor och indelad i fyra kvarter, åtskilda av gångvägar och kanaler, dock inte rätvinkligt och symmetriskt som dåtidens ideal påbjöd. Parken omgärdas av en stenmur och anlades av prästen Jöns Henriksson. Prästen var en originell person som anlade kungahyllningen i sten för att blidka sin nya kung. Här kan man hitta mer information om prästen som grundade parken och historien i området. Ett perfekt ställe att fika på i närheten är @lantis. De har både fikaservering och försäljning av grönsaker och en massa delikatesser, burkar och godsaker från hela världen. Det mesta är ekologiskt.

Det här är bara ett litet urplock av vad MittSkåne kan bjuda på när det gäller utflykter i natur och kultur året om. Surfa gärna runt här på hemsidan för att hitta ytterligare inspiration.

 

 
 
 
Copyright © 2018 MittSkåne Turism, All rights reserved | design Unik Grafik