Bada och fiska

Det är något visst med att bada i insjöar! Vattnet är så stilla, mjukt och lent. Träden speglar sig i vattnet solen glittrar på spegelblanka ytor – eller små, små krusningar. I MittSkåne har vi många fina badplatser, massor av möjligheter för att fiska och dessutom kan vi erbjuda flera inomhusupplevelser när det gäller badliv. Vi har också ett par riktiga överraskningar att bjuda på. Vad sägs till exempel om att uppleva solnedgången på Bali? I MittSkåne kan du fiska gös, aborre, gädda, kräftor och en hel del annat.

 

Ringsjön

Ringsjön är Skånes näst största sjö. Vacker som få bjuder den både på härligt badvatten, fiske möjligheter, kräftor eller varför inte njuta sjön torrskodd ifrån relingen på en båt? Ringsjön delas upp i Östra Ringsjön, Västra Ringsjön och Sätoftasjön. Från Ringsjön rinner Rönne å nordväst mot Skälderviken. Halvön Lillö är rester av en vulkan och den är även känd för sitt naturreservat. Mitt i sjön, på det som tidigare var en ö, ligger Bosjökloster med anor tillbaka till 1100-talet och förmodligen en viktig kultplats långt tidigare

Ringsjön är ett paradis för sportfiskaren. Fisket efter gös sommartid är magiskt likaså abborrfisket både sommar och vintertid. Även jägaren efter gammelgäddan blir inte besviken. Båt kan du hyra i sjön antingen genom Ringsjöfisk eller Ringsjöstrand. Möjlighet att sätta i egen båt finns genom kommunens båtramp i Sätoftasjön.

Sjöholmen  är en badplats i västra Ringsjön med en långgrund sandstrand. Det finns fotbollsplan, frisbeegolf och badflotte. Det finns en cykelväg från Stehag till Sjöholmen vilket gör att det går att åka tåg till Stehag och promenera till badplatsen.

Man kan också bada Badplats på Sätofta med en härligt vacker utsikt över Ringsjön. Badplatsen ligger i utkanten av Höör, man kan ta sig hit med buss samt längs den fina gång-och cykelvägen nästan hela vägen från centralorten. Förutom att ligga och sola i gräset kan man leka i sanden vid strandkanten. Det finns parkering, toalett och sophantering och här ligger även den kommunala båtplatsen.

Fler sjöar

Dagstorpssjön ligger mitt i ett naturreservat med mycket varierad natur och fina vandringsleder. Här kan du både fiska och bada från två olika badplatser. Före eller efter ett dopp kan du i Dagstorps naturreservat besöka en typisk skånsk fäladsmark, klädd av enbuskar och betad under många hundra år. Det är en rest av det öppna hedlandskap som förr var vanligt i trakten. I skogarna kring Dagstorpssjön finns rester av gamla vulkaner som var aktiva på dinosauriernas tid, Juratiden. De har stelnat till basalt, en finkorning och nästan svart bergart. Vulkanresterna kallas basaltkupper. Ulfsbjär (områdets högsta vulkanrest) och Djuraliden är två exempel.

Den som har tålamod kan dra upp både  abborre, braxen, gädda, mört, sutare, ål och björkna. Grillplatser, torrdass och vindskydd finns på flera ställen i området.

Tjörnarpssjön, norr om Höör, är en fin liten bad- och fiskesjö. Ute i sjön ligger en bastuflotte förtöjd där du kan njuta av ett varmt bastubad varvat med avsvalkande dopp i sjön. Tjörnarpssjön ligger alldeles intill Tjörnarps samhälle och du når lätt sjön med pågatåg som stannar vid Tjörnarps station. Du kan också köra bil via Riksväg 23 och bilparkering finns intill tågstationen. Runt sjön löper fina promenadstråk och på de platser som är sanka är det spångat. I samhället finns en liten badplats alldeles intill stambanan. I sjön ligger två öar, Storön och Kärleksön. På Storön finns en förberedd grill- och lägerplats.

I sjön finns bl.a. abborre, braxen, gädda, gös och mört och det finns ett antal bryggor att fiska från. Fiske med nät är inte tillåtet.

Vaxsjön ligger norr om Höör mellan Frostavallen och Skånes Djurpark. Det är en liten idyllisk insjö med kristallklart vatten, mitt ute i skogen.  Här kan du ligga i gröngräset och sola, sitta i skuggan vid något träd eller gräva i sanden nere vid vattenbrynet. Här finns bryggor att dyka från, en plan att spela beachvolley på och en tre kilometer lång rullstolsvänlig slinga runt sjön. När vandrarhemmet är öppet kan man köpa glass och fika. Här finns också grillplatser och på sommaren finns det toaletter. I sjön simmar abborre, gös och gädda. Fiskekort krävs. Roddbåt finns att hyra på PREEM i Höör.

Innomhusbad

När vädret inte visar sig från sin bästa sida är det härligt att kunna slänga sig i glittrande, ljusblått vatten med krusande yta och härlig tempratur. Karlsrobadet i Eslöv är ett utomhusbad om sommaren och inomhusbad om vintern. Här bjuds det på på med äventyrsbad med vågbassäng att leka i och en klättervägg. 4 stycken rutschbanor eller för lugna studner två varmpooler. För de yngsta barnen finns en egen bassäng. Det finns också gym, solarium och relaxavdelning med ångbastu. På Lågedammsbadet i Hörby finns bassänger av olika längd ute och inne samt hopp- och barnbassäng. Efter simturen kan du koppla av i hetvattenskällan eller sola på Skånes första inomhusstrand. Den bjuder på solupplevelser från bland annat Bali och Miami. Eller varför inte pröva lyckan på en sex meter hög klättervägg eller utmana dina vänner i vattenrutschkanan. På badet i Höör finns något för alla åldrar. Den stora bassängen är öppen för bad och motionssim, den lilla för lek och vattengymnastik. I lek- och upplevelsedelen finns bland annat vattenrutschkanor och en Spaceball för den modige. Här finns också ångbastu, bubbelpool och vanlig bastu.

Fiske

Flera av sjöarna och vattendragen i MittSkåne är perfekta för att fiska i. Abborre gös och gädda är några av favoriterna att dra upp. Vill man fiska helt på egen hand är det viktigt att se till att man har ett giltigt Fiskekort. Lättast är att köpa det på nätet och kolla vilka vatten som finns i närheten. Köp fiskekortet här. Mer om alla fiskevatten i MittSkåne hittar du här.

Vill du ha hjälp, råd eller vägledning finns det härligt många möjligheter i MittSkåne. På Bondemölla Sportfiske anläggning erbjuds ett förstklassigt flugfiskevatten. Här brinner man för flugfiske, fiskevård och uppfödning av högklassig regnbåge. De har två dammar med mycket god genomströmning där du kan flugfiska efter regnbåge och öring med hög medelvikt. Passionen för sportfisket och dess njutning genomsyrar atmosfären och återfinns hos både personalen och på anläggningen. Anläggningen har toalett samt fikarum med kyl och mikrovågsugn för den som blir hungrig på plats. Utomhus finns grillplats med trädgårdsmöbler.

I Ljungs Kula vackert belägna fiskevatten finns både regnbåge och storröding. Två fiskevatten på totalt 16 000 kvadratmeter med kuperad botten och ett djup på upp till 3 meter på de djupaste platserna. Strandvallarna är gräsbevuxna, lättillgängliga och anpassade för flugfiske. Regnbåge och storröding på 1 kilo och uppåt finns i fiskevattnen. Den största fisken som drogs upp 2015 var på 7,6 kilo. I anslutning till vattnen finns gott om plats under tak i sjöhuset med bänkar, bord och öppen spis, fristående grillplats under tak, utetoalett, rensbord och livbojar. Dessutom finns det plats för 22 övernattande gäster och middag kan arrangeras.

 
 
 
Copyright © 2018 MittSkåne Turism, All rights reserved | design Unik Grafik