Aktiv Semester

Aktiv semester i MittSkåne – utmana dig själv!

Att få njuta naturen, använda sina muskler och utmana sig själv med fysiska prestationer är en härlig semesterform. Klättrandes mot trädens högsta kronor eller på väg utför en fors har man helt enkelt inte tid att fokusera på vardagens bekymmer utan måste vara 100 % fokuserad.

ET2

Mitt Skåne kan bjuda på branta klippor, höga träd, långa cykellopp, klättring, sovplatser under öppen himmel, trailrunning och mycket, mycket mera för den som vill använda kroppen på semestern – och samtidigt njuta av fantastisk natur.

Trailrunning och cykling

Området är känt för vackra vandringsleder och natursköna stigar genom både skog, kuperat landskap och öppna vidder. Det är perfekta förutsättningar för trailrunning. Här kan du med svett på pannan susa genom ett vackert landskap och samtidigt använda stort sett alla muskler i kroppen upp och ner för backar och in och ut mellan träden. I området finns det ochså massor av fina cykelvägar – eller varför inte åka med i loppet Ringsjön Runt? Vill du inte hålla ett så högt tempo kan du utmana dig själv med att vandra i dagar längs de markerade lederna – och bestäm själv om du vill sova under bar himmel eller välja en mer komfortabel lösning på ett av traktens många charmiga Bed & Breakfast.

Under öppen himmel

Antingen du vandrar, springer eller cyklar genom MittSkånes varierande landskap befinner du dig sällan långt från ett vindskydd. Ett vindskydd består oftast av en eldstad,  en enkel träkonstruktion där du har ett trägolv under dig och ett tak över huvudet – men annars fri utsikt till stjärnorna och inga moderna bekvämligheter. Ett unikt sätt att få uppleva naturen, tack vare den svenska allemansrätten som innebär att alla har rätt till att vistas – och alltså även sova över – i naturen. Under ansvar så klart – platsen ska alltid lämnas i samma skick som när du kom. Så ta med myggspray, varm sovsäck och en god matsäck så kan du få ett utomhusäventyr du sent kommer glömma. Vill du ha det lite mer bekvämt kan du checka in på Nyrups Naturhotel där att antal Mongolska runda yllehyddor gömmer sig bland träden och där du sover med fågelsång precis på andra siden det tunna ylletyget.

slide-start-2

I trädens topp

Utanför Höör kan du med hjälm, rep och selar och under kunnig ledning av en van arborist klättra till tops i de imponerande stora träden med Embla Trädklättring. Utmana dig själv och upplev träden i ett helt nytt perspektiv. Vill du känna lite fastare material under fötterna kan du välja trädpromenaden i Fulltofta. Här kan du vandra uppe bland trädens kronor på en 50 meter lång bana som består av 300 plankor – och är helt unik av sitt slag i Sverige. Förutom trädpromenaden har Fulltofta Naturcentrum en massa stigar att promenera på för den som också vill njuta träden nerifrån.

ET12

När vatten är ditt rätta element

I MittSkåne finns fina möjligheter för att paddla både kanot och kajak. Du kan njuta av stilla vatten på blanka sjöar eller ta dig ner för rinnande vatten och med tungan rätt i mun navigera runt stenar och skär. Kanot och Kajak finns att hyra på flera ställen. Är du en fiskefantast finns det också fina möjligheter att ta hem storfångsten. Flera anläggningar erbjuder flugfiske och fantastiskt fina öringar gömmer sig i vattnet och väntar på dig. Du kan ge dig ut på egen hand eller sällskapa med en kunnig guide som visar dig den ädla konsten. Flera ställen finns det också möjlighet att laga fångsten på plats och sova över för den som vill. Naturligvis finns det många möjligheter för att bada och simma i de mittskånska sjöarna. Och är vädret inte med dig finns det flera badanläggningar inomhus.

http://www.ljungskula.se

http://www.bondemolla.se

http://www.kayakaventyr.se

http://www.kanotcentralen.se/

Kanotcentralen0164

Världen från en hästrygg

Se landskapet från en hästrygg! Närmare bestämt en Islandshäst som tultar fram genom skog och mark.  Isländska hästar är trevliga, snälla djur som har sitt helt eget sätt att gå på. Det heter att tulta och tar dig genom landskapet på ett lugnt och rogivande sätt. I MittSkåne är det enkelt att komma med på en guidad tur i små grupper med inkluderad fikapaus med hembakat. Turerna anpassas efter deltagarnas förkunskaper. Så antingen du aldrig suttit på en hest – eller är en van ryttare – kan du få en härlig upplevelse i naturen tillsammans med ”din” häst.

http://www.kvarnbacka.se

http://www.ruckeltoftaislandshastgard.se

fulltofta-rida

Adrenalin-sus

I MittSkåne kan du också kasta dig ut ur ett flygplan – med fallskärm så klart. Du kan skjuta dina närmsta kompisar på närt håll – med paintballs och du kan laga mat på enbart det du hittar i skogen – med en kunnig guides goda råd. Bara din fantasi sätter gränser för vad du kan uppleva! Kontakta MittSkane@horby.se för att skräddarsy din egen upplevelse med äventyr i naturen.

http://www.skydivesyd.se

http://www.saspaintball.bravesites.com

http://www.robustaaventyr.se/natureschef/utekok-i-ormanas/

Paintball2

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Copyright © 2018 MittSkåne Turism, All rights reserved | design Unik Grafik