Skånsk mat, gårdsbutiker och lokala delikatesser

Det finns en anledning till att Skåne kallas för Sveriges skafferi.  I den frodiga jorden har det genom århundraden växt spänstiga grönsaker, gyllengul säd, söta bär och krispiga äpplen. Här har djuren betat sig feta och blivit till kryddiga korvar, marmorerade biffar och inte minst producerat fet grädde, iskall mjölk och krämiga ostar. Alla dessa fina råvaror har genom tiderna förädlats till härliga rätter med massor av smak och ett ingrott fokus på det skånska uttrycket: Go’ mad, mye mad och mad i rättan tid. Välkommen till MittSkåne. Här äter vi gärna – och länge…

Kulinariska pärlor och husmanskost

Äggakaga, kalops, sill och gås är klassiska skånska rätter. Det kan man naturligtvis ofta hitta på menyn i MittSkåne. Men lika typiskt skånskt är ju att använda de lokala råvarorna… Sparris, bär, potatis, kalkon, gris, äpplen, grönsaker och ägg… och en himla massa annat som odlas i trakten. Några utvalda restauranger där du med säkerhet kan smaka skånska rätter och eller skånska råvaror i riktigt hög klass är Höörs Gästis, ett klassiskt skånskt gästgiveri som är alldeles nyrenoverat och har stora ambitioner om att etablera sig som traktens bästa. Elisefarm som både är hotell och golfklubb och inte minst en restaurang med stora ambitioner om att servera det bästa trakten kan bjuda på. Ringsjö Krog & Värdshus är en lite mindre men ack så idyllisk anläggning vid Ringsjöns strandkant. Här har det i många år serverats vällagad, lokal mat av mycket hög kvalitet. På alla tre ställen servars båda lunch med ett begränsat – men noga utvalt – antal rätter och full a la carte kvällstid. Kolla hemsidan för öppettider för att vara helt säker. Vill man också njuta av alkoholhaltiga drycker går det bra att sova över på alla tre ställen. Smart va?


Fika

Självklart behövs det också en fikapaus på turen genom MittSkåne. Skånsk äppelkaka, ljumma kanelbullar, sju sorters kakor eller en krämig cheesecake? Skölj ner det med skållhett, starkt kaffe och livet leker åter! I MittSkåne finns det många charmiga caféer som serverar hembakat i personliga, lantliga omgivningar. Prova till exempel:

Kafe Kagan – Här slår du två flugor med en smäll. Vägg i vägg ligger en fin-fin butik med byggnadsvård. Så passa på att norpa med en burk linoljefärg eller ett par tidsenliga knoppar till köksskåpen.

Butik Gul – Här kan du passa på att handla vintage och loppisfynd före eller efter kaffe och hembakat. Kolla öppettider på hemsidan.

Slottscafé Borgstugan – njut av hembakat och ta en promenad i den vackra Slottsparken som omger Trollenäs Slott.

Mer om fikaställen i MittSkåne hittar du här.

Gårdsbutiker

Flera ställen i MittSkåne finns det möjlighet att handla med sig det som produceras på platsen. En liten gårdsbutik som säljer lokala delikatesser.

Prova till exempel att besöka Bränneriet. Här kan man självplocka bär och köpa fina marmelader, safter, chutneys och inläggningar som alla är gjorda på plats. I butiken finns även färska grönsaker från gården och en rad andra lokala delikatesser från kringliggande gårdar – såsom kött, ägg, äppelmust, mejerivaror och lite inredningsdetaljer. Ta god tid på er för här kan barnen passa på att springa runt och leka och caféet serverar både lunch och ett fint urval av hembakat till kaffet.

Gunnaröds Gård kan du själv tappa upp nymjölkad mjölk i mjölkautomaten. Du kan köpa delikatesser som gårdens egen kalvdans och ostkaka. Du kan köpa ekologiskt kött och en hel del annat i den mysiga butiken. Varje vår bjuds det in till kosläpp och det GÅR inte att se sur ut när kossor på flera hundra kilon dansar och skuttar ut ur ladan.

Nyrups Osteria kan man köpa med sig lokalt producerade ostar hem. Bakom disken finns det massor av information om de olika ostarna, hur de är framställda och av vilka ingredienser. Vill man grotta ner sig ännu djupare i ostarnas värld går det bra att boka ostprovning, ostvandring och andra roliga event för små och stora sällskap.

Fler gårdsbutiker i Skåne hittar du här. 

Smaklig spis!

 

 
 
 
Copyright © 2018 MittSkåne Turism, All rights reserved | design Unik Grafik